София. България е готова за кандидатстване в Организацията за икономическо

...
София. България е готова за кандидатстване в Организацията за икономическо
Коментари Харесай

България е готова за кандидатстване в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

София. България е подготвена за кандидатстване в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Около тази теза се сплотиха при срещата си президентът Румен Радев и генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия. Toва е втората среща на двамата за последните четири месеца, след визитата на българския държавен глава в Париж в края на предходната година.
Президентът Радев уточни, че България би трябвало да получи точна дата за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и тя би трябвало да бъде в най-обозримо бъдеще. „ Членството в тази влиятелна организация е значим приоритет за страната ни – това ще способства за повишение на виталния стандарт и стопанската система. България освен поставя старания за по-добро съдействие сред Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, само че има и значителен принос за стабилизацията на района на Западните Балкани и за одобряване на полезностите и правилата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Черноморския район. Затова съм уверен, че приемането на покана за договаряния за участие е значимо и има своите районни измерения, тъй като тя ще бъде сигнал за другите страни, че това е пътят, който би трябвало да се следва, и ще има огромна добавена стойност за Югоизточна Европа “, сподели още президентът и уточни, че макар че към момента е не член на организацията, България към този момент ползва нейните стандарти.
От своя страна, Гурия уточни, че Организацията за икономическо сътрудничество и раз поддържа готовността на България да се реформира и за организацията е чест да получи настояването ѝ за кандидатстване. „ България към този момент е член на фамилията на OИСР, тъй като в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз страната взе участие в 10 разнообразни нейни инструмента. Така че въпросът дали вие сте втори или трети братовчед не е толкоз значим, тъй като връзките стават все по-тесни “, сподели още той и уточни, че организацията продължава положителната си работа с България по тематики като обучение, опазване на здравето, научно-изследователска активност, защита на конкуренцията и други Гурия посочи, че процедурата стартира с официално кандидатстване на България, след което се организират серия от разисквания от членовете и те би трябвало да вземат решение, откакто реализиран единодушие по сред си.
По-рано денем министър-председателят Бойко Борисов също организира среща с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Гурия приветства приемането от кабинета на пътна карта, в която са заложени действия за ускорение на подготовката за присъединение към организацията. Премиерът Борисов акцентира консенсуса в България във връзка с участието на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Той уточни, че то се поддържа както от главните политически сили, по този начин и от работодателските и синдикалните организации. Министър-председателят осведоми за основания непрекъснато настоящ междуведомствен механизъм за съгласуваност на дейностите по присъединението.
„ Фокус “ напомня: Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) е интернационална икономическа организация на развитите страни за съдействие за намиране на решения на общите проблеми в икономическата и обществената сфера и в региона на околната среда. Тя основана през 1961 година в Париж, като от 2006 година е ръководена от Хосе Анхел Гуриа. Днес Организацията за икономическо сътрудничество и раз включва 35 страни, от които 22 са от Европейски Съюз. Единствените страни от Европейски Съюз, които към момента са отвън организацията, са България, Румъния, Хърватия, Кипър и Малта. България кандидатства за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 2007 година
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР