Снимка БулфотоГрипната епидемия изобщо не е свършила. Тази година виждаме

...
Снимка БулфотоГрипната епидемия изобщо не е свършила. Тази година виждаме
Коментари Харесай

Лекари предупреждават: Не се успокоявайте, грипът не си е отишъл

Снимка Булфото

Грипната зараза въобще не е свършила. Тази година виждаме доста интензивна грипна зараза, разгласи епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Bulgaria ON AIR.

Тя акцентира, че броят на имунизациите, които са употребявани в България, е доста невисок - едвам към 2% от популацията е имунизирано против грипните вируси.

Проф. Кожухарова уточни, че у нас водещ е грипният вирус вид Б - " Ямагата ". Ако бихме се ваксинирали против грип, бихме били предпазени - доста условности има, означи тя.

" Вчера излезе публично известие от водещите шефове в региона на заразните болести в Европа. Те показват голямото си безпокойствие, че имунизациите за грип стават все по-малко. Специално показват, че децата до 5 години в доста малко страни са в групите, за които се предлага имунизация ", изясни тя.

Епидемиологът подчертава върху обстоятелството, че децата сред 4 и 15 години са най-засегнати от грипа и боледуват най-често, тъй като нямат имунитет. Положителното е, че затрудненията при тях се появяват доста по-рядко, в сравнение с при възрастните.

Проф. Мира Кожухарова сподели още, че вероятността грипът да повали наново не е доста огромна, само че въпреки всичко съществува.

Тя уточни, че имунитетът е характерен за вируса, който ни е разболял един път и може да бъдем повалени от различен тип грип.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР