Смяната на собствеността в най-големия доставчик на телевизия Булсатком“ разбуни

...
Смяната на собствеността в най-големия доставчик на телевизия Булсатком“ разбуни
Коментари Харесай

Това ли беше зорът? „Булсатком“ става мобилен оператор

Смяната на собствеността в най-големия снабдител на телевизия „ Булсатком “ разбуни дългогодишния мир сред трите огромни телеком оператора – през днешния ден лагерите са разграничени на „ Йеттел “ и А1, от една страна, и „ Виваком “, която се оказа, че е отпуснала заем за договорката на Спас Русев и против това държи мрежата на „ Булсатком “. Засега поле на борбата са разногласия пред Комисия за защита на конкуренцията.

Ето и предисторията: Спас Русев купи „ Булсатком “ предишния септември за съвсем 130 млн. евро. Сделката се проточи над година поради оборване от създателя на оператора и акционер Пламен Генчев.

Русев влезе през записаното в Люксембург сдружение Viva Corporate, което е притежател на софийското „ Вива корпорейт България “. Промяната в акционера стана посредством промяна на досегашните кредитори на компанията – фондовете Blantyre Capital и Black Rock, Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР) и Българската банка за развиване (ББР).

Беше подписан нов контракт за заем от 8 септември с оптимален размер на главницата по него 126.5 млн. евро, т.е. ориентировъчно това е продажната цена.

Тогава Русев разгласи пред „ Капитал “, че договорката е „ финансирана с композиция от мои лични средства и заеми от интернационалните финансови институции, няма българско присъединяване “. Впоследствие обаче се оказа, че транзакцията е била финансирана от заем от притежателя на „ Виваком “ и „ Нова тв “ – United Group, който е дал близо 127 млн. евро. Това стана ясно от доклад за държателите на облигации на UG.

Срещу заема „ Виваком “ получи 148 базови станции на „ Булсатком “, оценени на 3 млн. евро, както и оптичната мрежа на оператора за още 87 млн. евро. Идеята беше първите да бъдат употребявани непосредствено от „ Виваком “, а мрежата да бъде назад дадена чартърен на „ Булсатком “. Оставащите 37 млн. евро по заема ще бъдат рефинансирани от търговски банки, се споделяше в доклада.

Новината изправи трите огромни телекома един против различен след години на мир и пакт за ненападение сред тях, като „ Булсатком “ се оказа мотивът за войната. От едната страна са „ А1 България “ и „ Йеттел България “, които оспорват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) договорката за закрепената инфраструктура и кулите на „ Булсатком “. Според тях по този начин „ Виваком “ ще получи прекомерно огромен надзор над пазара. Преди това отново двата оператора подадоха сигнали в Комисия за защита на конкуренцията, с които твърдяха, че покупката на „ Булсатком “ от Русев може да наруши конкуренцията.

В редицата промени е и че „ Булсатком “ има нов изпълнителен шеф – Петър Ризов, който преди беше отпред на софийския тв и интернет оператор „ Нет 1 “ (който пък беше платен от „ Виваком “). Неговата задача е да стабилизира бизнеса на оператора. Според отчета на КРС за 2021 година „ Булсатком “ е водач с към 650 000 клиенти на телевизия пред „ Виваком “ с 626 000 и А1 с 525 000. При закрепения интернет водач е „ Виваком “ с към 701 000 клиенти, следван от А1 с 606 хиляди и „ Булсатком “ със 170 хиляди

„ Капитал “ беседва с Ризов за заема от директния съперник „ Виваком “, проектите му за оператора и измененията на пазара.

При закрепения интернет сте трети след „ Виваком “ и А1. Какви са проектите ви за тази услуга, откакто продадохте закрепената си инфраструктура на ваш пряк съперник – „ Виваком “?

Имаме съответни проекти в този сегмент. „ Голямата драма “ с продажбата на закрепената инфраструктура в действителност е страхотна опция за „ Булсатком “. И ще се опитам да обясня за какво: през годините компанията е купувала разнообразни дребни мрежи на обособени места в страната. „ Булсатком “ в никакъв случай не е имала една огромна национална мрежа, развита по обединен стандарт. Сделката с активите се е случила, преди аз да се появя в компанията, само че и аз щях да направя безусловно същото. Споделената инфраструктура е едно от решенията за развиване на мрежите.

Между другото, същото вършат и А1, и Yettel, и United Group. Колкото и добре да са развити техните мрежи, те също наемат такива в избрани обитаеми места, споделят и така нататък Няма никаква логичност един град като София да има пет или шест оптични мрежи. Както и няма никаква логичност на всеки хълм в България да има три мачти с три базови станции за мобилни мрежи.

И напълно разумно е там, където разноските стават все по-високи за тази инфраструктура и изключително при вложенията в 5G технологии, всички ние да споделяме тези запаси. Така че това са естествени трендове. При закрепената инфраструктура или си огромен колкото огромните, или търсиш ефикасен метод да използваш съществуващите запаси.

Възнамеряваме скоро да желаяме от „ Цетин България “, „ А1 тауърс “ и от „ Юнайтед тауърс “ оферта, с цел да може да предлагаме и мобилни услуги, а освен закрепени. Защото пазарът върви в тази посока, отдавна различните телекоми в България се борим за виртуален мобилен оператор (MVNO). Преди няколко години беше основано сдружение за тази цел от няколко междинни по мярка оператора на закрепени мрежи, само че по ред аргументи не се случиха нещата.

Надявам се в този момент да се случат. И първите, от които ще желаяме такава оферта, са представителите на PPF Group в България – Yettel и CETIN, тъй като те първи отделиха инфраструктурата си в особено основано сдружение. Разбира се, ще желаяме предложения и от останалите два мобилни оператора. Нямам безусловно никакъв ангажимент към който и да било и ще изберем най-хубавата оферта.

Искам да стартираме MVNO на „ Булсатком “. „ Булсатком “ има всички предпоставки за триумф – мощен бранд, доста огромна потребителска база, имаме над 200 търговски обекта. Какво по-добро като основа за пускане на едно сполучливо MVNO.

В същото време сте подвластни от директен съперник на пазара?

Как?

Като употребявате и плащате за инфраструктурата им, която е била ваша досега…

Тогава подвластен ли съм от Hellas Sat (сателитната компания, която излъчва сигнала към сателитните чинии на „ Булсатком “)? Най-голям брой клиенти и доходи в сдружението генерира сателитният бизнес. Купуваме от Hellas Sat, нямаме личен спътник. Много по-малък е делът на клиентите ни на интернет тъкмо поради това, че нямаме национална мрежа и не можем да продаваме на всички места. Току-що излезе ново изследване, което споделя, че нашите клиенти желаят пакетна услуга. Тъкмо по тази причина трансферираме модела към подсигуряване на мрежата, като изключително при закрепената инфраструктура сме подготвени да купуваме и от дребните местни играчи, които имат сносно развити мрежи.

Ако „ Виваком “ ви изиска доста пари или наложи условия, които не ви харесват, какво ще извършите?

За нас е значимо качеството, бързината и цената на услугата. Ще работим с всяка компания, която ни предлага това.

Смятате ли, че имате късмет с концепцията за MVNO оператор? Преди години опитахте с други оператори и не се получи.

Много се надявам. И при цялата тази медийна блъсканица, която се случва, мисля, че това е най-хубавото решение, с цел да покажем какво в действителност желаеме от пазара. Ще създадем процеса безусловно обществен, както се опитахме да го създадем и предходния път. Разбира се, ще уведомим КРС, с цел да ни спомагат в целия развой. Предишния път с присъединяване на КРС даже стигнахме до медиация с А1, само че действително не получихме оферта от никого.

Тогава нямаше огромен интерес от страна на операторите…

Точно по този начин, само че когато настояват, че са доста загрижени за конкуренцията, дано да забележим какво оферират. Аз съм тук, с цел да консолидирам тази компания. Имаме доста добра основа – 46% от семействата в България са били или са клиенти на „ Булсатком “. Те заслужават да им предложим целия пакет услуги и дано избират.

Реклама

Каква е оценката ви за „ Булсатком “ три месеца откакто поехте компанията?

Най-хубавата вест за мен, откакто над три месеца съм тук, е, че виждам екип от високомотивирани хора. Заварих края на един стадий, който продължи прекомерно дълго. Етап, в който е трябвало да се преструктурират задължения. В последните две години фокусът на предходния основен изпълнителен шеф е бил да продаде компанията след преструктурирането, което и бе реализирано. В такива интервали нормално остават на назад във времето някои от значимите аспекти от развиването на компанията.

Виждам също по този начин и висока степен на преданост измежду клиентите. Имаме клиенти от над 10-15 години, които са били до нас в тези тежки моменти, в последните четири години най-много. И в действителност в този момент ще се фокусираме върху тях още веднъж. Това е моята задача – напълно фокусът ни да е върху бизнеса, да подобрим качеството там, където има потребност, да подобрим скоростта, с която реагираме… Това и започнахме да вършим.

Споменахте клиентите. „ Булсатком “ дълги години е водач на пазара като снабдител на телевизия. Как завършихте 2022 година като брой клиенти на телевизия и интернет?

Съвсем скоро ще излязат данните на КРС за 2022 година Предпочитам да ги разясняваме, откакто излязат публично, тъй като знам, че нашите съперници наблюдават с огромно любознание какво ще се случи. Не би било реалистично да се приказва за растеж в тази среда, само че мога да кажа, че продължаваме да сме сериозен фактор на пазара и ще бъдем подобен и в бъдеще.

Всички заеми ли от предходните кредитори са изчистени?

Абсолютно всички заеми са изчистени. Каква е същността на договорката? Представете си, че сте си купили апартамент с заем от банка, само че не сте върнали заема. Банката взима жилището, продава го през обществена обмен със съдия-изпълнител и вие като трети покупател към този момент придобивате парцела чист от отговорности. Това е, просто казано, какво се е случило с „ Булсатком “. Компанията е продадена от кредиторите. Дългът е изчистен, новият притежател е един, той е явен на всички и нямаме никакви връзки с предходните кредитори.

Как завършихте финансовата 2022 година?

Официалните финансови резултати за 2022 година към момента не са подготвени и не са одитирани.

Дълги години „ Булсатком “ беше най-известна със сателитната си телевизия, след това стартира да постанова и IPTV услуги. Къде виждате развиването на услугите в бъдеще?

„ Булсатком “ е най-вече оператор на сателитна телевизия. Това е реалност и ние не бягаме от това. Напротив, ще върнем вниманието върху тези услуги и напълно скоро ще видите по какъв начин. От друга страна, безусловно ясно е, че има смяна в потребителските настройки, в метода на гледане на телевизия. Има нови технологии, с които също се съобразяваме, несъмнено. Стартирали сме една доста добра интерактивна телевизия – B-box, това е нашата нова IP телевизионна платформа. Това е най-добре растящият ни бизнес сега.

От друга страна, знаем доста добре и пандемията го потвърди, че интернетът е основен в доставянето на мултимедийно наличие, тъй че ние ще продължим и с фокуса си върху пакетни услуги и интернет.

Преди време имаше спекулации, че най-големият ви актив – клиентите, може да бъдат разпределени сред операторите, които са ви най-големи съперници. Това допустимо ли е?

Няма никакъв късмет. Не звучи рационално да инвестираш в компания доста пари и по-късно да се лишиш от най-ценния й актив – клиентите. Фактът, че имаме толкоз лоялни клиенти толкоз дълго време, е в действителност скъп актив.

Тогава по какъв начин ще се конкурирате с огромните, които имат надалеч повече запаси, до момента в който вие оставате самостоятелни и в същото време сте най-малката от трите компании? По последните данни от 2021 година тогава към момента сте водач на телевизионния пазар.

Ще разберем скоро дали продължаваме да сме водач на телевизионния пазар. Със сигурност можем да кажем, че сме водач на DTH пазара, само че ще забележим данните на сътрудниците, които може да са пораснали също.

А по какъв начин ще се конкурираме? Всъщност доста просто. Това, което е наклонност от години по света, е, че първо, телеком промишлеността не е толкоз атрактивна, колкото беше преди 20 години.

Телеком услугите към този момент са комунални услуги, никой не може без тях. Което значи, че процесът на глобализация, който върви в доста промишлености, т.е. доста огромни световни компании да управляват някакъв бизнес, си намира нормално опция и ниши от пазара, които търсят нещо друго.

Това го видях в „ Нет 1 “ – един различен телеком, който демонстрира фокус върху качеството и клиентите и се бореше почтено с огромните. „ Булсатком “ е в аналогична обстановка, само че в много по-добри позиции. Ние на процедура се конкурираме с компании с огромни мултинационални компании майки, показани в доста браншове и страни.

Виждаме и в доста други бизнеси по какъв начин хората стартират да се тормозят от световните компании и търсят местни други възможности – по-близки до хората, по-симпатични, с повече грижа за клиентите. Така че считам, че има място за такива като нас.

Клиентите на „ Булсатком “ в никакъв случай не са били „ натискани “ да вземем за пример с 24-месечни контракти и наложителни неустойки. Имаме доста клиенти, които гледат телевизия по вили, къщи отвън огромните градове. Те имат безспорната независимост да избират това, което желаят да заплащат. В това отношение сме много по-гъвкави от огромните ни съперници.

Споменахте, че главната задача пред предшественика ви е била да оздрави компанията, с цел да я приготви за продажба. Имате ли мандат от притежателя и вие да извършите същото и след време да продадете компанията?

Не, изрично нямам мандат да продавам. Моята съществена задача е компанията да се върне на пазара там, където й е мястото. Както и да бъде финансово самостоятелна, да оперира независимо и да е печеливша.

Защото разумно е, когато един вложител купи бизнес, да го развие и след време да го продаде…

Ако работим с това допускане, то е годно за безусловно всеки бизнес, в това число за PPF, за А1, за United Group. Но отново споделям, това не е нашият фокус.

Интервюто взе Константин Николов, „ Капитал “, заглавието е на Narod.bg

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР