Време за матури и вълнение за хиляди дванадесетокласници, родители и

...
Време за матури и вълнение за хиляди дванадесетокласници, родители и
Коментари Харесай

Стягат контрола за предстоящите матури

Време за матури и неспокойствие за хиляди дванадесетокласници, родители и учители. На 17 май е наложителният държавен зрелостен изпит по български език и литература, на който ще се явят над 50 хиляди младежи в над 750 учебни заведения.

Втората наложителна матура е на 20 май по определен предмет или за придобиване на степен на професионална подготовка.

И тази година най-вече са избрали да покажат познания по британски език.  Допълнителните зрелостни изпити по избор на ученика са сред 22 и 29 май.

За ограниченията против преписвачите описват Румяна Стоилкова и Николета Хаджийска пред бТВ.

„ Изпитания, значими за бъдещето “ - по този начин Валери Камбуров гледа на идните му матури по български и британски език.

" Предимно би трябвало да се разчита на личните познания, тъй като рано или късно това ще се обади в различен аспект от живота ", добавя още той.

В столичното 55-о учебно заведение на матура ще се явят над 50 възпитаници в 9 зали. С видеонаблюдение и квестори от други учебни заведения, управлението ще се опита да спре преписвачите.

„ Както виждате, и сега виждаме нашите в класните стаи, тъй че имаме взор върху обстановката там ", споделя доктор Таня Панчева, шеф на 55-о СУ " Петко Каравелов ".

" Направихме един изпит под формата на матурата, тъй че нашите възпитаници към този момент да го преживеят и да са по-умерени ", добавя още тя.

Миналата година бТВ показа как в обществените мрежи консуматори оферират верните отговори на матурите. Общо 400 лева костват отворените, затворените въпроси и тематиката на есето.

" До момента не е изтичала информация и няма подобен потвърден случай. Изпитите са разграничени на модули, т.е. не се дава целият изпитен материал  при започване на изпита ", споделя Александър Трингов от МОН.

" Смятам, че продавачите се възползват от учениците, които са в слаб и под напрежение миг на тази ранна възраст ", разяснява Валери Камбуров.

Максималният брой точки на държавния зрелостен изпит е 100. Матурата се смята за издържана при най-малко 30 точки.

" Има смяна в нормативната уредба, за първи път зрелостниците могат да се явят за повишение на оценката от изпит, на който към този момент са се явявали ", показва доктор Таня Панчева.

Резултатите от наложителните изпити ще бъдат оповестени до 7 юни, в това число.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР