Служителите, които ще полагат труд по време на празниците, трябва

...
Служителите, които ще полагат труд по време на празниците, трябва
Коментари Харесай

Работата на официален празник се заплаща с двойна надница

Служителите, които ще поставят труд по време на празниците, би трябвало да получат най-малко двойна отплата за работата на формален празник. Размерът на заплащането става четворен, в случай че трудът в тези дни е и ексклузивен, защото той също се заплаща със 100% нарастване. Това подсети Главната ревизия по труда в разяснително известие по какъв начин се заплаща трудът през почивните дни.

Съгласно Кодекса на труда публични празници са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари. Съвпадането им със събота и неделя удължава почивните дни с така наречен неприсъствени дни, заради което за Коледа ще се почива и на 27 и 28 декември, а за Нова година - и на 2 януари.

Работата на задочен ден се заплаща както в почивен, т.е. с нарастване само за изключителния труд и то със 75%. За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът на празнични, почивни и неприсъствени дни е ексклузивен. Той наложително се разпорежда от работодателя с нарочна заповед, издадена най-малко 24 часа по-рано.

При сумирано пресмятане на работното време, когато в празничните дни се поставя труд по график, той не е ексклузивен труд. В тези случаи се заплаща само двойна отплата за работата на формалните празници.

Инспекцията по труда поучава чиновниците, които ще работят по време на празниците, да не се доверяват на устни сделки. За да могат да защитят правата си, те би трябвало да имат документално доказателство, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквото може да бъде заповедта за ексклузивен труд или поименният график.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР