Служебният премиер Димитър Главчев и генералният секретар на НАТО Йенс

...
Служебният премиер Димитър Главчев и генералният секретар на НАТО Йенс
Коментари Харесай

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта

Служебният министър председател Димитър Главчев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дават взаимен брифинг за медиите след срещата си.
Главчев стартира с тематиката за изпращането на български бойци в Украйна. „ За мен това е образец за хибридна офанзива и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тематика, не е обсъждана и през днешния ден “, сподели министър председателят. Той увери, че българските жители би трябвало да са спокойни и че няма да има изпращане на български бойци в Украйна.
Той благодари на Столтенберг за наличието и го дефинира като „ знаково “ и в тежък миг на сигурност, изключително в източния фланг на НАТО, където сме ние.
По отношение на помощта за Украйна Главчев изясни, че и двамата със Столтенберг са на мнение, че не може да има опция, само че Столтенберг е споделил, че с всички сили и с всички благоприятни условия би трябвало да се оказва помощ, само че с мисълта да не се въвлича НАТО в спора.
Главчев изясни, че по време на срещата са говорили за 20-годишното участие на България в НАТО и 17-годишното участие в Европейски Съюз. „ Стигнахме до общите заключения, че България е благонадежден съдружник в НАТО и извършва своите отговорности “, сподели министър председателят.
„ Парламентарната асамблея на НАТО, на нея вземат участие към 400 души, близо 200 от тях са народни представители, впечатляващо е, че са от 32-те страни, които са в НАТО представителите, настрана има 25, които са сътрудници на НАТО – това е форматът, на който участва през днешния ден генералният секретар на НАТО “, сподели Главчев.
Столтенберг благодари на Главчев и изрази наслада, че взе участие в парламентарната асамблея на НАТО. „ Ценим България като благонадежден съдружник в НАТО. Ценим високо осъщественото от България по време на 20-те години участие във връзка с груповата защита и сигурността. Знаем и ще приемем задачата за усъвършенстваната сигурност за черноморския район и Западните Балкани и дейностите на нашите съдружници по източния фланг “, сподели той, представен от ДарикНюз.
„ Мирът не може да се приема за даденост. Необходимо е да се усили производството на уреди и да засилим ролята на НАТО в региона на сигурността освен във връзка с Украйна “, добави той.
Главчев изясни, че Столтенберг е имал поради Алианса като цяло да ускори помощта за Украйна, а България от своя страна е показала информация в лицето на министър Запрянов и шефа на въоръжените сили адмирал Добрев са показали информация какво са създали. „ Смятам, че генералният секретар на НАТО остана удовлетворен от това, което сме създали сега и дори акцентира, че е удовлетворен от това, което България прави “, сподели Главчев. „ От нас особено не е поискано разширение на военната помощ, ние до момента сме казвали, че вършим всичко, което е допустимо, с цел да подкрепим Украйна “, изясни министър председателят.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР