Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев съобщи в петък,

...
Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев съобщи в петък,
Коментари Харесай

ИГРА С ЖИВОТА НИ: Аптечната мафия крие лекарства по складовете

Служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев заяви в петък, че контролът по веригата на лекарствените доставки е оптимално засилен поради обстановката с общоевропейския дефицит на лекарства.

Той разгласи, че се прави вероятното за превъзмогване на неналичията – активизирани са българските производители, контрактуван е ексклузивен импорт на някои медикаменти и е засилен контролът по веригата на лекарствоснабдяването.

Меджидиев съобщи, че ще бъдат взимани крайни ограничения, в случай че се откри задържане на медикаменти по складовете от търговци на едро, в това число лишаване на лицензи.

Меджидиев изясни, че сега казусът с дефицита на медикаменти е общоевропейски и недостиг на лекарства има в 25 страни от Европейски Съюз. Той добави, че Европейската комися (ЕК) и Европейската организация по медикаментите (ЕМА) са сезирани по въпроса.

„ В момента е усложнен вносът на лекарства, по тази причина активизирахме нашите производители да компенсират “, сподели Меджидиев.

Реклама

Министерството е в връзка и с Асоциацията на паралелните вносители, с които е контрактуван за началото на другата седмица импорт на някои медикаменти. Министърът има информация, че избрани компании – европейски производители – подсигуряват още понеделник съществуването на антибиотици.

Специално за инхалаторните лекарства „ Пулмикорт “ и „ Вентолин “ Меджидиев сподели, че са набавени количества и е планувано през 10 дни януари месец да постъпват по 20 000 бройки. За набирането на инсулини също се поставят старания. „ За тези, които са животоспасяващи лекарства, ще се постараем да реализираме резултати “, увери той.

По думите му за момента няма сигнали за притеснителни неналичия на медикаменти в лечебните заведения.

Меджидиев заяви, че сега целият запас на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) е впрегнат в инспекции, като с тази активност от през днешния ден са ангажирани и Регионалните здравни инспекции. „ Проверяваме наличностите по складовите бази и какви поръчки има постъпили в тях от аптеките, както и дали те са изпълнени “, сподели здравният министър. Меджидиев съобщи, че в случай че бъде заловен търговец, който укрива медикаменти, непосредствено ще се лишават лицензи.

Тази заран в Министерство на здравеопазването са обсъждали даже цялостната възбрана за експорт на медикаменти, само че Меджидиев уточни, че това е нелегално. Той посочи, че такава възбрана може да се наложи единствено в условия на изключителна епидемиологична конюнктура, каквато беше обстановката при eпидемията от Covid-19.

Той още веднъж напомни, че се приготвя законодателна самодейност, обвързвана с електронната система за дефицита на медикаменти СЕСПА, която в сегашния си вид не реализира ефикасен надзор върху неналичията. 
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР