Сложната бюрокрация с пращане на десетки писма между институции, за

...
Сложната бюрокрация с пращане на десетки писма между институции, за
Коментари Харесай

Намаляване на бюрокрацията при предоставянето на правна помощ, предвижда проект

Сложната администрация с пращане на десетки писма сред институции, с цел да може нуждаещ се да получи правна помощ, която постоянно се бави толкоз, че я обезсмисля, ще отпадне. Това най-малко планува смяна в Закона за правната помощ, препоръчана от Министерството на правораздаването и качена за публично разискване на уеб страницата за съвещания strategy.bg.

С промените Националното бюро за правна помощ няма да изисква към този момент на книжен притежател нужната документи от други институции, а ще я събира служебно. По този метод освен отпада задължението на нуждаещите се от помощ да събират документи, само че и доста по-бързо ще могат да я получат.

Изискването е за събиране на разнообразни документи от няколко институции, тъй като с тях се потвърждава дали жителят дава отговор на изискванията за приемане на правна помощ. Тя се дава единствено на хора, които получават или дават отговор на изискванията за обществени помощи, помощи за отопление, в случай че са настанени в обществени институции или употребяват техни услуги, както и на жители с приходи до линията на беднотия.

Досегашната дългогодишна процедура на бюрото е, когато заявителят за правна помощ не е показал документ за съществуването на някое от изискванията, то да я изисква служебно от съответното ведомство на книжен притежател. Става дума за кореспонденции с Агенцията за обществено подкрепяне, Националния застрахователен институт, Националната организация за приходите, Агенцията по заетостта и Агенцията по вписванията. Бюрото изпраща писма, а след известно време институциите дават отговор в съответно завършени хартиени документи. Всичко това води до закъснение на процедурата.

В претекстовете на промените се споделя, че това закъснение постоянно обезсмисля и самото даване на правна помощ поради изтървани периоди.

Новото предложение планува електронен продан на данни сред бюрото и способените ведомства посредством система към Държавната организация " Електронно ръководство ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР