Следващия път, когато решите да се възхищавате на Вселената, помислете

...
Следващия път, когато решите да се възхищавате на Вселената, помислете
Коментари Харесай

Вашите собствени стъклени прозорци са изработени от звезден прах

Следващия път, когато решите да се възхищавате на Вселената, помислете и за прозореца, през който я съзерцавате. Нови наблюдения над свръхновите откриха, че тези галактически детонации съдържат огромни количества силициев диоксид (или силика) - суровият материал, употребен при основаването на стъкла. При това в толкоз огромни количества, че да може да се заключи, че тази основна за прозорците ни съставна част е пристигнала точно от свръхновите.

Големият гърмеж е създал водород, хелий и литий. Няколко други леки детайла, като да вземем за пример О2, са се образували в хода на живота на звездите. Повечето обаче изискват малко по-драматични събития – да вземем за пример свърхнови или сливания на неутронни звезди. Всички сме звезден прахуляк в края на краищата, нали?

Астрономите от дълго време подозират, че силициевият диоксид е артикул на свръхновите. Д-р Дженгий Ро от института SETI обаче открива, че мощните ветрове, които се образуват от тези детонации, свързват силиция с кислорода, с цел да произведат силициев диоксид.

Ро е употребила галактическия телескоп „ Спицър “, с цел да потърси спектъра на силициевия диоксид в свръхновите Касиопея А и G54.1+0.3 в нашата вселена, които са надлежно на 300 и 2000 години.

Тя освен че открива спектъра, само че и последвалите наблюдения, обявени в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, разкриват, че тези детонации са образували такова прахуляк силика, което би могло да изясни съществуването му, което виждаме в зората на Вселената. 

Според новото проучване G54.1+0.3 е произвела прахуляк, който се равнява на към 90 % от слънчевата маса (в най-хубавия случай). Или към 1/12 в най-лошия. При това състояние доста елементарно можем да забележим по какъв начин остатъци от свръхновата са изхвърлили цялото количество силика, належащо за образуването на скалистите планети и метеорити в Слънчевата система.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР