След случая с разменените бебета в болница Шейново се обмислят

...
След случая с разменените бебета в болница Шейново се обмислят
Коментари Харесай

Още не е ясно кога разменените бебета ще бъдат върнати в биологичните си семейства

След случая с разменените бебета в болница " Шейново " се обмислят нови механизми за надзор, съобщи пред Българска национална телевизия шефът на болничното заведение доктор Румен Велев. Все още не е ясно бебетата ще се върнат при биологичните си родители.

За размяната се разбра за първи път през декември, откакто два месеца след раждането една от майките направи ДНК-тест заради подозрение, че детето, което отглежда, не е нейно. Проверка на прокуратурата откри, че бебетата са разменени след комплициране на гривните на майките.

До седмица би трябвало да стане ясно дали в болница " Шейново " може да се внедри нова система, която да в профил опцията от субективна неточност при изписване на новородени бебета. Системата би трябвало да генерира автоматизирано специфични гривни с баркодове.

От управлението на болничното заведение обявиха, че вкарват по-строг надзор при изписване, който ще изисква двоен автограф.

" Ще караме майките, които до момента са се разписвали за бебето и са писали единствено пола, собственоръчно да написват на този документ, номера на гривничката на бебето. Тоест да имаме надзор и от страна на майката. Не единствено наш. " – уточни доктор Румен Велев - изпълнителен шеф на Втора САГБАЛ " Шейново ".

Той увери, че ще има осъдени за размяната на двете бебета, откакто са подготвени окончателните резултати от инспекцията.

" Все още чакаме инспекцията от одита, от общината. Това, което ние си направихме като инспекция е това, което стана общоизвестно, че в последна сметка е станала една неволна замяна. Не може да си я разбираем по какъв начин тъкмо се случила. Най-важно е да стане размяната. Надяваме се час по-скоро този развой да завърши. " – съобщи доктор Велев.

Колко време ще отнеме процедурата към момента не е ясно. Двете разменени бебета към този момент остават в фамилиите, където се намират. Според адвокати без значение от това дали двете майки са съгласни непринудено да разменят децата, въпросът би трябвало да се реши в съда.

" Доброволно съглашение биологичните родители на детето не могат да реализират по този метод и това съглашение да породи съответните правни последствия ", сподели юрист Людмил Рангелов.

За да се върнат децата при биологичните им родители, майката, която първа е схванала, че детето не е нейното, би трябвало да заведе два иск за оборване и определяне на генезис. Причината - всяко от децата има издадено уверение за раждане, в което родителите не подхождат на биологичните.

Според адвокати има възможност в хода на делото магистратите да назначат нови ДНК-изследвания. Съответно същата процедура би трябвало да се организира и за второто дете. При възможен отвод на една от двете майки да върне бебето, съществува и правно решение.

" Ако се случи това, тогава към този момент би трябвало да завърши делото за определяне и оборване на генезис и тогава детето на тази майка, която не желае да го даде на същинската майка, може да ѝ бъде наложително отнето ", уточни юрист Людмил Рангелов.

По случая започнаха инспекции на РЗИ, Столичната община, организация " Медицински контрол ", като към този момент няма данни, които да водят към версията за умишлена замяна. Ако бъде потвърдена такава,  предвиденото наказване е затвор до 2 години.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР