Поредната социология преди предсрочниje избори за парламент на 9 юни

...
Поредната социология преди предсрочниje избори за парламент на 9 юни
Коментари Харесай

Медиана с прогнозни резултати за предсрочните парламентарни избори

Поредната социология преди предсрочниje избори за парламент на 9 юни т.г. разгласи организация " Медиана ".

Към момента данните сочат сериозна преднина наГЕРБ (27.5%), която е освен на първа позиция, само че има сериозна отдалеченост във връзка с всички останали политически субекти. Втори към този момент са " Възраждане " с 12 % разлика. Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те към този момент са на четвърта позиция с 13.7% след Движение за права и свободи, чийто електорат наподобява мощно мобилизиран (14.2%).

Сигурно е наличието на Българска социалистическа партия (9%) и Има Такъв Народ (6.2%) в идващия парламент. Още три обединения резервират съществени шансове за влизане в Народното събрание – " Синя България ", " Левицата " и " Солидарна България ".

Очевидно е търсенето на опция на обичайните партии както в ляво ( " Левицата " и " Солидарна България " ), по този начин и в дясно ( " Синя България " ).

 izbori2024_mediana.jpg

Изследването демонстрира емфатичен песимизъм и съмнение към основата на демокрацията – изборите! Доминира чувството, че изборите са " залъгалка " за гласоподавателите, а това кой и по какъв начин ще ръководи се взема решение от други сили вън от изборния развой. Това предопределя както търсенето на различни политически обединения, по този начин и ниска изборна интензивност... На тези избори можем да чакаме още веднъж ниска изборна интензивност, като пред урните ще застанат сред 2.5 – 2.7 млн. гласоподаватели.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им самобитна борба на ентусиасти (а не спор по какъв начин да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се правят оценка като доста значими едвам от 35% от гласоподавателите, а парламентарните от едвам 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да не помни, че изборите в последна сметка са доста значима борба, на първо място, за пари - за парите от нашите налози, за това кой и по какъв начин ги разпределя и по какъв начин ги харчи, какво ще получим, по какъв начин ще живеем.

Изследването записва, че близо една четвърт от обичайно гласуващите гласоподаватели към момента не са решили дефинитивно за кого ще гласоподават. Това са към 600 хиляди гласоподаватели, които може радикално да трансформират картината, в случай че се люшнат в една или друга посока.

Изследването е извършено в интервала – 12-18 май 2024 година с 978 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР