Майкъл Вайс, Христо Грозев, Роман Доброхотов, The InsiderСерията взривове и

...
Майкъл Вайс, Христо Грозев, Роман Доброхотов, The InsiderСерията взривове и
Коментари Харесай

Руски „политически емигранти“ организират диверсионните операции на ГРУ в Европа и България

Майкъл Вайс, Христо Грозев, Роман Доброхотов, The Insider

Серията гърмежи и отравяния в Европа, в това число и в България, проведени от ГРУ, са били координирани благодарение на семейство съветски шпиони с чешко поданство.
Николай и Елена Шапошникови се заселват в Чехия под претекст, че са „ политически емигранти “, по-късно си купуват вила в Гърция, която убийците от ГРУ употребяват като явочна квартира.

Шапошникови събирали информация за военните доставки и помагали за образуване на диверсии, като гърмежите на оръжейни хранилища в Чехия и България и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.
Скоро откакто чешките следователи стигат до съветските сътрудници, брачният партньор ненадейно умира от сърдечен припадък, а Елена се оплакала, че я преследват, тъй като е рускиня.
The Insider обаче откри освен съветските и корени, само че и конфиденциален съветски паспорт от серията на ГРУ.
На пръв взор Шапошникови са нормално руско семейство. Николай Шапошников е роден през 1961-ва в фамилията на боен инженер, приключва военно учебно заведение, назначен е за пълководец на мотострелкова рота, оженил се, три години воювал в Афганистан, развел се и незабавно се оженил за дъщерята на руски боен – Елена.
През 1987 година е изпратен в Чехословакия като пълководец на мотострелкова рота. Три години по-късно е изключен от Комунистическа партия на Съветския съюз и осъден с „ неодобрение “ от командването за злоупотреби със благосъстоятелност на армията.
Това леке в биографията му,

същинско или измислено

особено, единствено две години по-късно ще се окаже доста потребно.
През идната година той е уволнен от армията, а по-малко от година, незабавно след изтеглянето на руските войски от Чехословакия, Шапошников се връща в страната и желае политическо леговище, като показва изключването от Комунистическа партия на Съветския съюз като доказателство за своето „ дисидентство “.
След година, през август 1991 година, получава статут на политически бежанец и при него идват брачната половинка му Елена, дружно с двете им деца, а цялото семейство получава политическо леговище.

 gru_shaposhnikovi1.jpg

Семейство Шапошникови като млади

Семейството на самозваните дисиденти незабавно желае и поданство, като Шапошников излъгва, че е роден в фамилията на служители, скрива и службата си в Афганистан. Представя и подправено удостоверение за раждане за едното от децата. Елена пък лъже, че е предала украинския си паспорт откакто е получила леговище, само че на процедура продължава да го употребява за пътуванията в Русия и Украйна.
След няколко отхвърли те получават чешко поданство, а служителят от имиграционната работа ползва към досието им следната записка: „ В хода на това дело непрекъснато се намесваха разнообразни хора, с цел да получат позитивен резултат “.
В началото на 2000-та година Николай Шапошников се свързва с Петр Бернатик, някогашен конфиденциален сътрудник от чешката Държавна сигурност и споделя с него знанията си за руските оръжия.
Бернатик е скришен осведомител в отдела за контраразузнаване, който е поддържал тесни връзки с окупационните руски въоръжени сили. След разпада на руския блок, Бернатик основава няколко компании за търговия с оръжие и наема на работа своите някогашни командири от контраразузнаването. Без непотребни съмнения наема и екс-офицера от окупационните руски войски.

В компанията Шапошников дава отговор за намирането на нови клиенти, които се интересуват от оръжия руски пример и съветва към този момент съществуващите. Междувременно урежда на работа в компанията и двете си деца.
Официално жена му има личен бизнес, без връзка с работата на мъжа и – тя внася чугун от някогашните руски републики в Чехия.
В хода на полицейското разследване излиза наяве, че тя е била напълно въвлечена в активността на Imex и интензивно е управлявала дейностите на мъжа си в директна съгласуваност с

ръководителя на войнска част 29155 ГРУ военачалник Андрей Аверянов

Независимо от скромната заплата от 650 $ на Николай Шапошников те живеят като милионери и изкупуват парцели в Чехия и Гърция.
Чешките следователи означават, че в избрани интервали приходите им не биха били задоволителни да покрият разноските им за телефон.
По-късно обаче излиза наяве, че Елена е притежател на офшорна компания, записана на Маршаловите острови и управлява две банкови сметки в Швейцария, както и, че сметките на фамилията в чешки банки получават „ необясними вливания “.
Освен всичко друго, фамилията има и голяма вила на полуостров Халкидики.
Вила „ Елена “ коства 275 290 евро, а Шапошникова твърди пред проверяващите, че я е купила с пари от родителите си, които са пенсионери в Киев и получават под 300 евро месечно.
През 2010 година Шапошникови се реалокират във вила „ Елена “ за непрекъснато и по-късно рядко стъпват в Чехия.
Главни посетители във вилата стават членовете на поделение 29155 на ГРУ, които постоянно летят до Солун, на час път от вилата, незабавно откакто Шапошникови се откриват в Гърция.
Например, военачалник Аверянов, с който Елена Шапошникова поддържа постоянна връзка по имейла, идва в Гърция с подправена идентичност и остава там една седмица - 15 до 21 юли 2013 година. Година по-късно отново идва, на връщане от Амстердам на 25 август 2014 година. Освен него, още 4 членове на отряд 29155 са отсядали във вила „ Елена “ в интервала сред 2012 до 2018 година.
Някои визити съответстват по време с задачи на съответното поделение на ГРУ в района.
Например, офицерът от поделение 29155 ГРУ Алексей Капинос, идва на 25 април с дипломатически паспорт. Само ден преди този момент трима негови сътрудници с подправени паспорти идват в България за

да отровят оръжейния търговец Емилиян Геблрев

с бойно отровно вещество.

Гебрев описа, че Шапошникови са се срещнали с него още през 2012 година и интензивно му натрапвали общуването си, въпреки че те нямали никакви общи бизнес-проекти.
По думите му, Елена Шапошникова е била „ преобладаващият сътрудник “ в фамилията и насочвала диалозите в желаната от нея посока.
В момента, когато е осъществено отравянето Гебрев е снабдител на муниции за украинската войска, въпреки той да твърди, че малко преди този момент е прекратил доставките, спазвайки нератифицираните Мински съглашения.
Веднага след отравянето на Гебрев Николай Шапошников предлага на украински държавни закупчици „ надеждна подмяна “ на Гебрев. Украйна обаче не е задоволена от предлаганото качество и договорката се проваля.

Елена Шапошникова обаче е предавала на военачалник Аверянов значима информация за идни покупко-продажби по продажба на оръжия, открита от мъжа и в границите на неговата работа в Imex. В случаите, когато ГРУ взема решение, че доставките вредят на военните ползи на Русия, поделение 29155 употребява тази информация за диверсионни интервенции срещу тези компании, взривявайки складовете им за муниции или организирайки отравянето на техните ръководители, както в тази ситуация с Гебрев.
Най-малко в три случая Шапошникови — евентуално благодарение на изпълнителния шеф на Imex Петр Бернатик-младши — са предоставяли физически достъп до складове, ръководени от Imex, с цел да могат офицерите от ГРУ да сложат детонатори с дистанционно управление.
През 2013 година Шапошникова предава на Аверянов информация за планувани доставки във Виетнам на понтонни мостове и КРАЗ-ове за виетнамското Министерство на защитата.

Не е ясно с какво договорката не е устройвала ГРУ, само че на 17 декември корабът, малко откакто напуща българското пристанище, изключва транспондера си и изчезва безследно.
Това събитие проваля и към този момент контрактувани бъдещи доставки.
А през 2014 година Шапошникови провеждат достъп за Мишкин и Чепига (известни като отровителите на Скрипал - Боширов и Петров), с цел да могат те с подправени паспорти на името на „ Руслан Табаров и „ Николай Попа “ да посетят склада във Врбетице, където са се съхранявали закупените от Гебрев снаряди.
В същия ден на склад 12 се случва

мощен гърмеж,

умират двама чиновници на склада.
Първоначално чешките следователи предявяват на Шапошникови редица подозрителни съвпадения, които сочат, че техните срещи с офицери от ГРУ са свързани с гърмежите в Чехия и България. В хода на няколко разпита, извършени посредством представители на гръцките и българските управляващи, тъй като отхвърлят да отидат в Чехия, те непрекъснато трансформират и допълват показанията си. Твърдят, че контактите им са само във връзка законна активност на компанията Imex, че не са знаели, че Алексей Капинос или Андрей Аверянов служат в ГРУ и не са помагали за диверсионните интервенции на ГРУ.
Но в резултат на данните за пътуванията и прекосяването на границите сочат, че Елена Шапошникова скрито е получила съветски паспорт, освен това от сериите и номерата, „ резервирани “ за членовете на поделение 29155.
Елена Шапошникова е употребила този паспорт за пътувания сред Гърция и Русия минимум два пъти: през декември 2015-та и декември 2017 година.
Първото и пътешестване до Москва е единствено за 2 дни и по данни на The Insider тъкмо тогава Владимир Путин я удостоява със званието

„ Герой на Русия “

По същото време премия получават и други членове на отряд 29155, взели участие във взривяването на складовете и отравянето на Гебрев.
След като чешките управляващи стартират да се интересуват от семейство Шапошникови, Николай в очакване да бъде задържан стартира да злоупотребява с алкохол и пренебрегвал предписаните му медикаменти и почива през февруари тази година.
Елена Шапошникова продължава да твърди, че я преследват поради съветския и генезис и е на независимост в Гърция. Властите на страната би трябвало в скоро време да вземат решение дали тя да бъде екстрадирана в Чехия.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР