След силна година за световната икономика и на фона на

...
След силна година за световната икономика и на фона на
Коментари Харесай

Кои бяха най-бързо растящите икономики в света през 2018-а?

След мощна година за международната стопанска система и на фона на упованията за закъснение в световен мащаб през идната идва моментът за равносметка кои страни са съумели да отчетат най-бърз напредък през последните 12 месеца и кои да запишат максимален спад.

Според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) през 2018 година световният БВП (БВП) няма да надвиши 3,7 на 100. Очаквано най-добре представящият се район е Южна Азия с напредък от 7,1%, следвана от Източна Азия с 5,3% и Югоизточна Азия с 5,2%.

Западна Европа регистрира растеж на Брутният вътрешен продукт в размер на 1,3 на 100, а за Източна Европа той е в границите на 2,8 на 100. Северна Америка се показва малко по-добре с 2,7 на 100. Близо двойно по-бърз се чака да бъде растежът в Северна Африка - към 4,3%.

Това не е изненадващо като се има поради, че там се намира и най-бързо разрастващата се страна за 2018 година. Според изчисленията на МВФ това е Либия, която ще бъде единствената страна в света с двуцифрен растеж за миналите 12 месеца от 10,9 на 100.

Останалите две в топ 3 на най-бързо растящите стопански системи за годината също са африкански. Това са Етиопия и Кот д`Ивоар. Между десетте страни с максимален растеж на Брутният вътрешен продукт участват още две страни от Черния континент. Това са Руанда и Гана.

Останалите страни в топ 10 са азиатски, като Индия се подрежда на първо време с напредък от 7,3 на 100. Китай идва едвам на седмо място с 6,6 на 100.

От друга страна изпадналата в дълбока икономическа и финансова рецесия Венецуела е преди всичко в света за 2018 година по спад на Брутният вътрешен продукт. Изчисленията на МВФ са за стесняване с 18% на венецуелската стопанска система.

Със спад от над 14 на 100 е стопанската система на карибската островна страна Доминика. На трето място с най-голямо понижение от 7,7 на 100 е Екваториална Гвинея./ money.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР