След повече от 30 години бяха възобновени археологическите разкопки на

...
След повече от 30 години бяха възобновени археологическите разкопки на
Коментари Харесай

След 30 г.: Започват отново разкопките на Варненския халколитен некропол

След повече от 30 години бяха обновени археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Екипът на археолога доктор Владимир Славчев изследва девет гроба, датирани от края на 5-то и началото на 4-то хилядолетие преди Христа, заяви Българска национална телевизия.

В разкритите гробове са открити разнообразни съдове и сечива, направени от керамика и кремък.

" Керамични съдове, имаме медно шило с костена ръкохватка, каменна секира, направена от зелен камък ", разяснява доктор Владимир Славчев, археолог.

Археолозите споделят, че единствено едното от телата е открито по този начин, както е било заровено.

" Повечето от тях принадлежат на препогребани човеци, т.е. още в древността гробовете са нарушени, костите са извадени и по-късно са заровени отначало ", съобщи доктор Владимир Славчев.

Археолозите откриват, че при този обред най-отдолу е поставян черепът на умрелия, а върху него останалите му кости.

" Не е е ясна повода за това препогребване, дали е иманярска интервенция, дали разширение на некропола и да кажем в централната част са предпочели да погребват по-видни представители на обществото ", съобщи доктор Владимир Славчев.

Учените вършат всичко допустимо, с цел да датират с безспорна акуратност новите находки. Самият некропол съществува в продължение на два века в края на петото и началото на шестото хилядолетие преди Христа. Все още не са ясни границите на халколитния некропола, само че съгласно археолозите е допустимо той да се простира на повърхност от 13 декара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР