Новоизбраният президент на Българската федерация по вдигане на тежести Антон

...
Новоизбраният президент на Българската федерация по вдигане на тежести Антон
Коментари Харесай

Окончателно: Българските щангисти начело с Карлос Насар на Олимпиадата

Новоизбраният президент на Българската федерация по повдигане на тежести Антон Коджабашев и генералният секретар доцент Димитър Димитров обявиха, по време на предходното ръководство на федерацията отпред с президента Ариф Маджид са осъществени доста съществени нарушавания, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта.
Прочетете още
Двамата показаха суми в размер на стотици хиляди левове, които дружно със отговорностите от по-предишното управление, отпред с Неделчо Колев, са оставили федерацията без една стотинка в сметката и с големи задължения към разнообразни компании и институции.

Единствената добра вест, която Коджабаше съумя да откри, бе получената помощ от страната, посредством която е обезпечено присъединяване на Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов на идните това лято Олимпийски игри в Париж.

" Клубовете желаеха изключително общо заседание, защото от времето на ръководството на предшественика ми има някои доста забавни обстоятелства, които ни обезпокоиха до край. Нещата имат едно доста ужасно измерение и има напълно малко позитиви. Точно с тях желая да стартира. До през днешния ден нас ни грози прекъсване от присъединяване на Олимпийските игри поради неизплатени пари към Международната федерация по повдигане на тежести по отношение на извършеното през февруари в София европейско състезание. Едните отговорности са в размер на 36 600 $, а другите в размер на 35 000 евро. Вторите са към швейцарска компания и Международната антидопингова асоциация. Дължат се пари и на една италианска компания. Това са нещата криво-ляво. Когато задълбахме, видяхме, че има и по-страшни неща ", сподели Коджабашев.

" Положителната вест е, че с днешна дата сумата от 36 600 $, която можеше да спре от присъединяване нашите щангисти на Олимпиадата, към този момент е изплатена, с помощта на управлението на компания Еврохолд. Това стана благодарение на Министерството на младежта и спорта и персонално със съдействието на министър Георги Глушков. Последната добра вест е, че и тримата ни щангисти, които имат квоти за Олимпийските игри в Париж, са в доста добра форма. Карлос Насар е във върхова форма. Говорихме с треньорите му даже да му понижим натоварването му, само че той не желае. Убеден съм, че няма кой да го спре за златния орден. От Божидар Андреев, който стана европейски първенец в София, чакаме също орден, а за какво не и злато. Иван Димов претърпя интервенция преди два месеца и половина, само че възобновяване му върви напълно по проект. Но това са всички положителни вести ", добави шефът на федерацията.

" Към днешния ден федерацията е със спряно финансиране от ММС. Ние разбираме и знаем за какво и не се сърдим на никой. Федерацията сама си е отговорна. С съображение ни е спряно финансирането и не знам по какъв начин ще излезем от тази рецесия. Но най-малко присъединяване на Олимпиадата е подсигурено. Всички щангисти, треньори и деятили във федерацията са без заплати от декември месец насам заради насъбрани големи отговорности. Старото управление дълго време укриваше докладите за предходната година и за европейското състезание. За удивление е, че нашата федерация, която има бюджет от ММС от 1 250 000 лв., сега е освен на минус, а на доста сериозен минус. Старите отговорности от времето на по-предишния президент Неделчо Колев са над 150 000 лв.. На ММС се дължат 120 000 лв.. На компанията на Яни Марчоков за образуване на лагери 151 000 лв., на юристи - 60 000, на Национална спортна база 25 000 лв.. От тези остарели отговорности към момента ни висят към 65 000 лв., защото успяхме да покрием част от тях. Но Ариф Маджид има задължения към Международната федерация по повдигане на тежести в размер на 66 000 лв.. За допинг надзор 49 000 лв.. Към италианската компания още 29 000 лв.. За наем на " Арена София " - 123 хиляди лв.. Медицинско застраховане - 38 000 лв., компания за защита - 23 000 лв.. Пари в сметката на федерацията няма. Интересното е, че страната е отпуснала пари за наем на залата, за закупуване на уреди, с които да се организира самото състезание. Можело е да се закупят доста повече уреди, които след шампионата да се раздадат на клубовете, само че това не е направено. Очакваме и сумата на отговорностите да нарасне още и всеки самичък може да види какъв брой сериозна е тя. Това е голям проблем за продължение на естествения живот на федерацията по повдигане на тежести. В последните дни сме се трансформирали в просяци. Другия месец има европейско състезание в Солун и се чудим от кое място да намерим пари, с цел да пратим нашите спортисти. Те упражняват и сами не знаят за какво го вършат ", приключи Коджабашев.

" Предишните двама президенти на Българската федерация по повдигане на тежести ѝ оставиха доста тежко завещание. След 11 години на власт отговорностите на Неделчо Колев бяха 505 000 лв.. След него Ариф Маджид също оставя отговорности към 400-500 хиляди лв.. Докато първият правеше нещата по-неумело, от Ариф чакахме да бъде доста по-добър началник. Той произлиза от семейство с бизнеси, само че и той като Неделчо Колев обсеби всички функционалности и стартира безредно да разполага с държавните средства. Не знам дали в личната си компания харчи по този начин необмислено. Той има куп тегления, дори и в брой, на по 20, 30, 50 хиляди лв.. За тях няма документи и не се знае какво е правено. Ходил е по командировки в Куба, в Швейцария, в Будапеща, в които никой не го е пращал. И когато през август месец получава финансиране от страната, предопределено за това да се покрият остарели отговорности, той стартира да осребрява личните си фактури. Нормален човек не може да има такива разноски от няколкостотин хиляди лв.. Когато взех извлечение от банката, се хванах за главата. Огромни разноски, нищо налице. Приходите от европейското състезание би трябвало да са били към 1,5 милиона лв.. С тях чакахме да покрием всички остарели разноски, а то се получи по този начин, че отговорностите ни се удвоиха ", добави доцент Димитров.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР