Близо денонощие по-късно състоянието на Фицо все още е сериозно,

...
Близо денонощие по-късно състоянието на Фицо все още е сериозно,
Коментари Харесай

Сянката на политическото покушение надвисна отново над Европа

Близо денонощие по-късно положението на Фицо към момента е съществено, но вицепремиерът Томаш Тараба увери, че интервенциите са минали добре и 59-годишният политик ще оцелее. 

Атентатът беше остро наказан от европейските водачи, Владимир Путин, Джо Байдън, Володимир Зеленски, Йенс Столтенберг и доста други български и международни политици, а 71-годишният стрелец Юрай Чинтула - публицист опозиционер - е арестуван, само че досега претекстовете му за нападението остават незнайни. 

Опитът за ликвидиране разтресе освен Словакия, защото подобни посегателства срещу високопоставени политически лица не бяха извършвани от години в цивилизована Европа. Последният атентат против настоящ министър председател на страна от Стария континент датира отпреди 21 години.

Ето кои са закононарушенията от подобен диаметър в следвоенна Европа:

Луис Кареро Бланко - взривен с колата си

На 20 декември 1973 година - единствено шест месеца, откакто е определен за министър председател, адмирал Луис Кареро Бланко се движи с автомобила си в испанската столица Мадрид, евентуално без да подозира, че ще стане жертва на един от най-зловещите атентати въобще в историята. 

В особено прокопан тунел под улица в Мадрид е заложена бомба, чиято мощ е толкоз огромна, че изхвърля във въздуха колата на адмирала. От детонацията автомобилът " полита " високо в небето, минава над 5-етажна постройка, след което се разрушава в двора ѝ. 

Взривената кола на Луис Кареро Бланко
Снимка: Getty Images

Отговорност за атентата поема баската екстремистка група ЕТА, която е основана за учредяване на независима баска страна в Северна Испания и Южна Франция.

В изявление за " Ню Йорк Таймс " един от уредниците на бомбеното нахлуване над испанския министър председател декларира, че изтезанието е била планирана с ясни цели и разпоредби.

" От началото на 1951 г. той на практика окупира държавната централа. Кареро Бланко символизира по-добре от всеки различен фигурата на чистия франкизъм. Човек без угризения - построи лична страна в страната - сътвори мрежа от информатори в министерствата, в армията, във Фалангата, а също и в Опус Деи. Той се трансформира в основен детайл на системата и съществена част от политическата игра на олигархията. Никой не успяваше по този начин, както той, да поддържа вътрешното равновесие на франкизма ", споделя представителят на ЕТА в изявлението.

Според някои източници убийството на адмирала е било одобрявано от редица испанци, които даже са се шегували, че бомбата, взривила колата му, в действителност го е направила и първия астронавт. 

Маргарет Тачър - оживяла по знамение след бомбен атентат

Британският министър председател е на годишната конференция на Консервативната партия в град Брайтън. Сутринта на 12 октомври 1984 година хотелът, където Тачър и брачният партньор ѝ са отседнали, е разтресен от мощен гърмеж - бомба със закъснител, сложена в стената на баните в една от хотелските стаи.

Хотелът след бомбената офанзива против Желязната лейди
Снимка: Getty Images

В бомбената офанзива умират петима души, измежду които и брачната половинка на един от парламентарните чиновници, присъстващи на конференцията. Друг парламентарист - Норман Тебит, е измежду ранените 34 души, а жена му даже остава парализирана след атентата.

Хотелът след бомбената офанзива против Желязната лейди
Снимка: Getty Images

Желязната лейди и брачният партньор ѝ обаче не са измежду жертвите и потърпевшите - те се разминават като по знамение даже без пострадвания. Нещо повече - даже след случилото се тя упорства конференцията да продължи.

Маргарет Тачър на погребението след атентата
Снимка: Getty Images

Отговорна за атентата е ИРА (Ирландската републиканска армия), а мъжът, който слага взривното устройство, е хванат няколко месеца по-късно, до момента в който се готвел за нов удар.

Улоф Палме - убит на улицата

На 28 февруари 1986 година шведският министър председател взема решение да отиде на кино семейно - дружно със брачната половинка си, синът им и неговата другарка - без защита. Вечерта минава чудесно, не предвещавайки, че в действителност ще се трансформира в една от най-големите мистерии в историята на Швеция.

Улоф Палме преди стрелбата
Снимка: Getty Images

След киното фамилията взема решение да се разноски по една от най-оживените улици в столицата Стокхолм. И е убит в гърба пред очите на десетки жители. Улоф Палме пада мъртъв на земята, а стрелецът бяга. 

И по този начин 34 години, през които атентатът против шведския министър председател остава неразгадан. Чак през 2020 година управляващите афишират името на стрелеца - Стиг Енгстом, разпитван неколкократно по случая и самоубил се през 2000 година.  

Зоран Джинджич - погубен от снайперист

Всичко се случва на 12 март през 2003 година в Белград - в двора на постройката, където се обитава сръбското държавно управление. 

Докато излиза от автомобила си при задния вход на постройката, Зоран Джинджич е улучен два пъти смъртоносно от снайперист на " Червените барети ", а убийството е поръчано от от началника им Милорад Лукович.

Погребението на Зоран Джинджич
Снимка: Getty Images

На погребението му участват хиляди, а пред постройката на държавното управление са оставени голям брой цветя и свещи.

Погребението на Зоран Джинджич
Снимка: Getty Images

За разлика от развоя на събитията при атентатите против Луканов и Палме, тук и снайперистът, и началникът му са наказани на 40 години затвор. Присъди има за още 10 души, получили по 8, 30 и 35 години отнемане от независимост. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР