След поредното намаляване на доставките на газ за Германия от

...
След поредното намаляване на доставките на газ за Германия от
Коментари Харесай

Роберт Хабек: Да пестим енергия, за да не успее Путин да ни раздели

След следващото понижаване на доставките на газ за Германия от страна на съветската корпорация " Газпром " немският министър на стопанската система Роберт Хабек още веднъж прикани хората да пестят сила. Във видеоклип, публикуван в Twitter през вчерашния ден вечерта, министърът благодари на популацията и фирмите за положените до момента старания и още веднъж прикани силата да се пести.

" Сега е моментът да го създадем. Всеки киловатчас оказва помощ в тази обстановка. "

Роберт Хабек декларира, че обстановката е сериозна, само че към този момент не е застрашена сигурността на доставките в Германия.

Хабек предизвестява: " Трябва да бъдем бдителни. Трябва да продължим да работим съсредоточено. Преди всичко не би трябвало да разрешаваме да бъдем разделяни. Защото това е задачата на Путин. "

В сряда " Газпром " още веднъж понижи размера на доставките на газ за Германия по газопровода " Северен поток 1 " през Балтийско море, като още веднъж съветската държавна компания оправда тази стъпка със закъснение на ремонтните действия.

Хабек към този момент съобщи съмнението си, че това е политическо решение на фона на войната в Украйна. Два следващи дни " Газпром " афишира понижение на доставките, откакто от началото на юни месец стартира това намаляване.

В понеделник те спаднаха до 117 млн. куб. м дневно, а във вторник " Газпром " съобщи, че не може да изпомпва повече от 100 млн. м, а през вчерашния ден разгласи, че оптималният потенциал на " Северен поток " ще бъде понижен до 67 млн. м през идната нощ.

Подобен спад, комбиниран с краткотрайни спирания на доставките на полутечен газ от Съединени американски щати, слага под въпрос проектите на Европейски Съюз да запълни потенциала на хранилищата до 80-90% до октомври-ноември и да понижи покупките на съветски газ с две трети.

" Газпром " в настрана прессъобщение в сряда подсети на Европа, че в този момент разполага единствено с 26 милиарда куб. м газ в хранилищата си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР