След няколкомесечна съдебна сага и промяна на името, през юни

...
След няколкомесечна съдебна сага и промяна на името, през юни
Коментари Харесай

Анализатори гадаят какви ще ги свърши партията на Слави на изборите, единият се подсмихва, другият...

След няколкомесечна правосъдна сага и смяна на името, през юни т.г. партията на Слави Трифонов бе публично утвърдена и записана от българския съд. Оттогава насам имаше съществени политически събития, свързани най-много с летните митинги, които бяха на ръба да съборят държавното управление и да провокират предварителни избори, написа "Флагман ".

Социологическите изследвания регистрираха новата групировка на Слави „ ИТН “ (ИТН) като главен печеливш, обиращ огромна част от протестния избор. Партията на шоумена зае твърдо третото място след ГЕРБ и Българска социалистическа партия с респектиращи проценти. Някои социолози даже позволяват, че Има Такъв Народ има капацитета да е първа мощ.

Това основава упования към новата партия, само че сякаш тя стои дистанцирана от политическите процеси, в случай че изключим съвсем ежедневните сериозни прояви на Слави Трифонов против властта с постове във „ Facebook “.

Има Такъв Народ не показва идейни визии, свързани с настоящите проблеми в страната, за разлика от другите извънпарламентарни политически сили.

Не са ясни и лицата в тази партия. Интервюта по предписание не се дават. Изключение веднъж-дваж направиха ръководителят Слави Трифонов и заместниците му Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев. Но и от тях не стана доста ясно каква е визията на Има Такъв Народ за ръководство на България, каквато по формулировка е задачата на всяка една партия.

Трифонов и Йорданов влязоха и в конфронтационен звук с интервюиращите ги. Двамата водят излъчвания в малкия екран си 7/8 TV, само че както от дълго време обявиха, там заобикалят да вършат директна политическа агитация, с цел да не разгонят феновете си.

Като че ли единствената задача, която новата групировка си слага, е да прокара трите хрумвания от референдума през 2016 година - за мажоритарни парламентарни избори, наложителен избор и партийни дотации от 1 лев на глас.

Каква в действителност е политическата физиономия на „ ИТН “?
„ Можем единствено да гадаем, защото има някакви най-общи ориентири “, разяснява пред „ Флагман “ политологът проф. Александър Маринов.

„ Те декларират, че твърдо ще пазят предложенията, които бяха дефинирани в референдума. Но това е прекомерно лимитирано и обгръща единствено някои аспекти на политическите въпроси и институции. По създание, това е първият огромен проблем - че към този момент партията и нейните водещи лица се изявяват единствено на плоскостта на рецензията на статуквото, на съществуващото състояние.

Това не е задоволително. Според мен това не е задоволително и за съществено показване на изборите, а камо ли за освен това “, счита проф. Маринов.

Според него това може би е преднамерено определена тактичност, тъй като ясните позиции постоянно от една страна събират поддръжка, само че от друга срещат и отрицание.

„ Т.е. коства ми се, че те към този момент съзнателно не навлизат допълнително детайлности. А какво тъкмо ще изберат по-нататък – не знам. Смятам, че най-малко в обозримо бъдеще ще имат една по-обща, по-обтекаема платформа, която би им дала опция да търсят партньорство в разнообразни направления. Те оповестиха някакви ограничавания, несъмнено, само че ще забележим по-нататък “, прибавя Александър Маринов.

Ограниченията, които си сложиха Има Такъв Народ, е да не си сътрудничат със сегашните партии в Народното събрание. Според Тошко Йорданов позволен сътрудник е групировката „ Демократична България “.

Слави Трифонов преди дни разгласи, че Има Такъв Народ няма да взе участие в предизборни обединения. Така той отряза опитите на прочулото се от митингите „ Отровно трио “ (Бабикян, Минеков, Хаджигенов) да сплоти преди вота партията на Слави, „ Демократична България “ и платформата „ Изправи се.БГ “ към Мая Манолова.

Социологът от „ Тренд “ Димитър Ганев не изключва Има Такъв Народ да остане без ясна физиономия даже до изборите.

„ Това не е толкоз неизгодно, тъй като сега, в който започнеш да взимаш безапелационни позиции в една или друга посока по избрани въпроси и да се позиционираш в общественото пространство, няма никакво подозрение, че отблъскваш някаква част от гласоподавателите. Това, което прави сега господин Трифонов, е да стои обратно и да нарежда себе си като непостоянен състезател. Това в България постоянно се харчи. Въпросът е - какъв брой “, споделя Ганев.

„ Има несистемни играчи, които са към изборната преграда като Николай Бареков, Яне Янев, Веселин Марешки. Има и други, които събират повече. Много е мъчно да се каже господин Трифонов и „ ИТН “ от кои ще бъдат. Но в последна сметка имайте поради, че той се употребява сега с бонус, който в България по принцип не е дребен - бонуса на новия състезател против статуквото.

И макар че на тези избори ще се явят доста нови партии, в действителност Трифонов се явява единственият нов. Защото и Мая Манолова я познаваме добре като политик, и Цветан Цветанов, и Христо Иванов и Атанас Атанасов. Това са нови обединения, само че Слави Трифонов се води единственият, който няма доста общо по някакъв метод с така наречен статукво “, прибавя социологът.

Според него, водачът на Има Такъв Народ през последните месеци натрупа социална поддръжка и наподобява, че мълчанието и неналичието на ясни позиции е печеливш ход.

Александър Маринов обаче счита, че това не може да продължава дълго. „ Дори да допуснем, че решат да се явят на избори без някаква по-ясна програмна физиономия, това няма да има добър резултат “, споделя професорът.

Според Първан Симеонов от социологическа организация „ Галъп интернешънъл “, неналичието на изявени лица в партията на Слави по места не е проблем.

„ Това е мъдро, тъй като те ще желаят да градят народен облик. Т.е. няма да желаят да зависят от лица, които занапред би трябвало да се утвърждават или са неразпознаваеми, или, не дай си Боже, в биографията им има нещо смущаващо, тъй като това постоянно се случва.

Ще желаят някак си да отстраняват този риск и просто лицата по места да се занимават с организацията, а имиджът, който се построява, да е народен. Т.е. в известна степен да е мажоритарен, да се гласоподава за СЛАВИ “, слага акцентиране Симеонов.
И това не било нещо извънредно в политиката у нас.

„ Хората гласоподават за една централна персона, която виждат. Разликата е, че Слави е виждал доста такива планове и се учи от грешките на другите, съгласно мен. И по тази причина не развива някакви локални лица, а развива националния си облик “, изяснява социологът.

Какво обаче може да се чака от тази партия след изборите и в случай че тя влезе в ръководството?
„ Очаквам всичко, щом в хода на акцията не си заречен нищо, като се изключи това да защитаваш референдума “, споделя Димитър Ганев.

Според него обаче най-вероятно от Има Такъв Народ ще слагат въпросите от националното допитване като базово изискване за единодушие, с цел да може да стартират съдружни договаряния.

Първан Симеонов вижда като вероятни разнообразни разновидности, въпреки че също счита, че е комплицирано да се планува.

„ Изключително рано е за такава прогноза. Много е мъчно да слагаш Слави Трифонов в шаблон и да го мислиш през логиката. Той не е стандартизиран състезател “, счита социологът. Според него, водачът на Има Такъв Народ може да изненада доста хора, в това число и неприятно.
Социолозите чакат много комплицирана обстановка в идващия парламент.

„ Ако Слави е остроумен, ще си даде сметка, че може би идващото ръководство няма да е елементарно. Т.е. че може да е някаква неблагодарна формула – компромисна, сложна, дори леко безпринципна, бидейки основана единствено на анти-ГЕРБ. Това значи, че може и животът на идващото ръководство да не е толкоз дълъг. И надлежно може би Слави си прави и сметката да остане отвън някакъв подобен неизвестен микс и да чака идващото разпределяне, което може да не е чак толкоз надалеч.

Опитът демонстрира, че в едно последващо разпределяне неговият дял може да е още по-голям. Там е казусът, че и други партии си вършат тази сметка. Нещо сходно си мислят и част от „ Демократична България “. Нещо сходно си мислят и хората към Мая Манолова. Чух неотдавна и Костадин Костадинов (партия „ Възраждане “) да споделя нещо сходно.

Всички споделят – ние ще влезем, обаче няма да се натискаме да участваме, тъй като идващият парламент ще е къс и към този момент за идващите избори ще избием рибата. Да не се окаже по този начин, че мнозина странят от властта, вместо да я желаят. Тогава ще стане доста забавна обстановка, само че това е нечиста сделка за момента “, разяснява Първан Симеонов.

„ Възможно е Слави Трифонов да търси поддръжка за малко по-експертно звучащо ръководство, което, по този начин да се каже, да дегерберизира страната. Нещо като опита през 2013 година с Орешарски - тогава обаче се оказа, че това държавно управление малко прекали и стана противоположен резултат “, напомня социологът от „ Галъп “.

Симеонов обаче също е безапелационен, че Слави ще сложи на напред във времето въпросите от референдума с искане за тяхната законова реализация.

Анализаторът позволява и надценяване на електоралните благоприятни условия на Трифонов.

„ Все отново би трябвало да забележим каква големина е. Едно е Слави Трифонов като трета мощ, доближаваща първите две, или пък с някакъв електорален изблик, който дори му дава опция да оглави класацията. Друго е някаква леко увеличена версия на Бареков, Марешки, Яне Янев “, разяснява социологът от „ Галъп “.

От размера на вота за Има Такъв Народ ще зависи и държанието на Трифонов.

„ Защото доколкото съумявам да видя, при самия екип на Слави упованията са доста огромни, а поддръжката за тях е доста млада, което значи, че не е изключително лоялна. Да не се окаже, че остават единствено с огромните упования... “, предизвестява Първан Симеонов.

Според него Има Такъв Народ залага по места на хора с някакъв политически опит, „ тъй като политиката е от ден на ден поминък като всеки различен “.

„ Какво ще бъде в листите? Там може да се търси и повече прохлада. Но най-малко към този момент, като виждам структурите, там е издирван повече опит. Но в действителност нямам особена визия... Като че ли нещата се развиват много дисциплинирано и безшумно. Така наподобяват “, подсмихва се анализаторът от „ Галъп “.

Александър Маринов обаче счита, че Има Такъв Народ ще „ заложат на по-неизвестни лица, неангажирани с политиката, които в това време са с някакви позитивни, атрактивни черти или достижения “.

Той си спомни и за полемика, провела се преди време, с негови студенти.

„ Те направиха доста забавен паралел сред групировката на Слави Трифонов и някои други придвижвания, инициирани от, да ги назовем, шоумени. Имам поради Зеленски в Украйна, Бепе Грило и „ Пет звезди “ в Италия, аналогични лица в Сърбия, Хърватия, Словения. Разбира се, не може да се прави такава дословна прилика, само че това е една такава особена, съгласно мен, неслучайна вълна.

Ще забележим накъде ще отиде. Виждате, че Зеленски стана президент на Украйна – осъществя в действителността своя филм „ Слуга на народа “. „ Пет звезди “ (Бепе Грило се отдръпна, но) влезе в Народното събрание и в този момент е в ръководещата коалиция. Така че не трябва по формулировка да се подценяват.

Въпросът е, че същинското предизвикателство идва, когато би трябвало да се очертае една по-ясна идейно политическа физиономия и да се показват някакви по-ясни планове за ръководство. Държавата не може да се ръководи единствено с постановките и тезисите от референдума “, заключава Александър Маринов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР