След Мондиала някои от ункалните съоръжения ще се трансформират, други

...
След Мондиала някои от ункалните съоръжения ще се трансформират, други
Коментари Харесай

Стадионите в Катар - палатка, лодка и диамант

След Мондиала някои от ункалните уреди ще се трансформират, други ще бъдат дарени Дизайнът потапя публиката в историята и културата на арабската страна
Осем стадиона в Катар са сцените, които приковават погледите на целия свят през тези дни. Архитектурата на спортните уреди е неповторима - един е с формата на шапка, различен наподобява на лодка, има и " елмаз в пустинята ". Дизайнът освен впечатлява, само че и потапя публиката в историята и културата на арабската страна-домакин. Мнозина се питат какво ще стане след края на Мондиала с тези спортни бижута, в които са инжектирани милиарди долари. За това е помислено. Един ще стане болница, различен - хотел, трети ще се разглоби и ще се подари на страна, която има потребност, само че не и толкоз пари.

1. " Лусаил Айконик " /Лусаил/
-->
Лусаил е нов ултра съвременен град, който Катар построи особено за Мондиал 2022. Намира се на 20 км от Доха, а " златният " стадион, който ще одобри общо 10 мача, в това число и финала, е издигнат тъкмо в центъра му. Традиционните ислямски купи и локалната катарска архитектура са въодушевили архитекта на оборудването - Foster&Partners, който го оприличи на " златен съд ". Стадион " Лусаил " е с 80 000 места, които са подредени на две равнища и са скрити от извити златисти триъгълни панели, инсталирани върху стоманена рамка. По дизайна на стадиона са работили още строителният инженер Arup и експертът по спортна архитектура Populous.  В Катар чудесно схващат, че не се нуждаят от 80-хиляден стадион, по тази причина след Световното част от него ще бъде разглобена и дарена за благотворителни цели по света. Стадионът ще остане с потенциал от 20 хиляди, а " Лусаил Айконик " ще се трансформира в многофункционален хъб, в който ще бъдат отворени учебно заведение, болница, търговски център, кафенета и заведения за хранене.

2. Стадион " 974 " /Доха/

Ако се питате какво значат цифрите 974, отговорът е, че това е интернационалният телефонен код на Катар. Той подхожда и на броя на транспортните контейнери, които са употребявани за построяването на стълбищата, павилионите, баните и частите от екстериора на стадиона, очакван за 40 000 фенове. Проектирана от Fenwick-Iribarren Architects, цветната постройка отдава респект на морската история на Катар, както и на индустриалното завещание. Контейнерите, доста от които в началото са били употребявани за превозване на строителни материали до мястото на бъдещия стадион, се отличават с модулна стоманена структура, която е създадена, с цел да бъде демонтирана и употребена наново за магазини, тоалетни и други Част от тях ще бъдат дарени на страни в потребност.

3. " Ал-Джануб " /Ал Уакра/

На юг от централната част на Доха, в Ал Уакра, на брега на Персийския залив, се намира стадионът " Ал Джануб ", дело на AECOM и Zaha Hadid Architects. Сградата  побира 40 000 фенове. Специфично за " Ал Джануб " е, че има прибиращ се покрив, чието предопределение е да предложи хладина на футболистите и почитателите от целия свят. Отличителната форма на стадиона идва от обичайната локална рибарска лодка, която може да бъде забелязана на пристанището на града. В предишното Ал Уакра е имал славата на риболовен град, а сега е вторият по величина в Катар. Дизайнът е обвързван с локалния занаят, като покривът на арената прилича платна на обичайните локални риболовен лодки. След шампионата оборудването ще стане дом на локалния футболен тим Al Wakrah Sports Club.

4. " Халифа Интернешънъл " /Доха/

Единствената съществуваща постройка, преустроена за Световното състезание по футбол през 2022 година, е националният стадион на Катар, ситуиран на 10 километра от центъра на Доха. Международният стадион " Халифа " беше главно ремонтиран, с цел да усили потенциала си до 40 000 фенове - тъкмо съгласно стандартите на ФИФА.

Преди шампионата стадионът, който е създание на Dar Al-Handasah, беше хазаин на разнообразни събития, в това число Купата на Арабския залив и Азиатските игри. Тук се игра финалът на Световното клубно през 2019-а, което бе извоювано от Ливърпул.

5. " Ал Байт " /Ал Кор/

Дизайнът на " Ал Байт " препраща към обичайни палатки bayt al sha`ar, употребявани от номадите в района. Стадионът побира 60 000 фенове, разпределени на четири трибуни.  Арената символизира прехода сред предишното и бъдещето на Катар. Отвън стадионът може и да наподобява на бедуинска палатка, само че от вътрешната страна има всички екстри, които един съвременен стадион може да предложи. Той е с отличителна заострена форма, която е реализирана благодарение на мембрана от фибростъкло. Прибиращият се покрив е допълнен от съвременна система за изстудяване. Стадионът има най-високата оценка за енергийна успеваемост и минимално замърсяване на околната среда. След Световното потенциалът на оборудването ще бъде понижен на половина. Горната част ще бъде разглобена и ще бъде изпратена на някоя разрастваща се страна за подкрепяне на футбола.

6. " Ал Тумама " /Доха/

Традиционна шапка гафия, носена от мъжете в целия Близък изток, е употребена като източник на ентусиазъм за построяването на  кръглия стадион Ал Тумама от катарския проектант Ibrahim M Jaidah. Разположен на юг от Доха, той е предопределен за 40 000 футболни почитатели. Уникалният му дизайн ще защищава феновете от слънцето " по сходен метод, както се употребява гафията за покриване на главата от топлината ". Допълнително е планувана охлаждаща система, захранвана със слънчева сила. Арената носи името на локално дърво. След края на Мондиал 2022 потенциалът му ще бъде понижен на половина, като ще бъде построен медицински център и хотел.

7. " Ахмед Бин Али " /Ал Раян/

Британското архитектурно студио Pattern Design и инженерната компания Ramboll строят за този украсителен стадион в покрайнините на Доха, който служи като маркер за вход и излаз към пустяната. Той се отличава с богато декориран железен екстериор, който препраща към обичайните катарски фасади, наречени Naqsh. Както на всички други спортни уреди, употребявани по време на шампионата, откритият терен ще бъде изкуствено охлаждан, с цел да се обезпечи комфорт на играчите и техните 40 000 почитатели.  След Мондиал 2022 потенциалът на " Ахмед Бин Али " ще бъде понижен на половина, а тук ще продължи да играе мачовете си отборът на Ал Раян - един от най-популярните клубове в страната, за който до неотдавна рита и Хамес Родригес.

8. " Едюкейшън Сити " /Ал Раян/

Наречен е " елмаз в пустинята ". Проектът е на  Fenwick-Iribarren Architects и Pattern Design. Дизайнът впечатлява с формата си, която подхожда на обичайна арабска архитектура. Проектиран е да отклонява мощната слънчева светлина и да бъде осветяван през нощта. След Мондиала потенциалът му ще бъде понижен на половина, а разглобената част ще бъде дарена на разрастващи се страни. Мястото ще бъде превърнато в състезателен център за квартал Education City, където се намират няколко огромни университета, както и централата на държавната фондация по обучение и науки.  Най-горният етаж на стадиона ще бъде трансформиран в академични класни стаи и пространства за събития. " Едюкейшън Сити " бе хазаин на мачове от последното Световно клубно състезание, което бе извоювано от Байерн Мюнхен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР