След като Борис Джонсън подава оставка като лидер на Консервативната

...
След като Борис Джонсън подава оставка като лидер на Консервативната
Коментари Харесай

Той ли е наследникът на Борис Джонсън?

След като Борис Джонсън подава оставка като водач на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство, министърът на защитата на страната Бен Уолъс оглавява изследване на публичното мнение за това кой би трябвало да стане новият водач на партията и страната.

Проучването на YouGov слага с 13% Уолъс преди всичко измежду останалите любимци

Уолъс се радва на възходяща известност с реакцията си на войната в Украйна, откогато тя стартира преди съвсем 4 месеца, и отхвърли да напусне поста си, до момента в който 59 депутати тори, в това число министри, подаваха оставки преди оставката на Борис Джонсън през вчерашния ден.

" Някои от нас са длъжни да пазят тази страна в сигурност, без значение кой е министър-председател ", съобщи Уолъс.

" Партията има механизъм за промяна на водачите и поучавам сътрудниците да го употребяват. Междувременно обществото няма да ни елементарни, в случай че оставим тези държавни служби празни ".

След Уолъс се подреждат министърът на търговията Пени Мордаунт и някогашният канцлер на хазната Риши Сунак, надлежно, с 12% и 10%.

Министърът на външните работи Лиз Тръс, чието име попада в листата на евентуалните наследници, е на 4-то място с 8%, съгласно изследването.

Другите имена в изследването на YouGov са Майкъл Гоув, Доминик Рааб и Том Тугендат.

Рааб към този момент изключи опцията да се кандидатира в конкуренцията за водач на торите.

Тугендат стана първото име, което разгласи кандидатурата си за висшата позиция в партията.

Междувременно не престават полемиките дали Джонсън би трябвало да остане министър-председател до избирането на нов водач. В речта си за оставката Джонсън съобщи, че ще остане на поста до идването на идващия водач на торите.


Бившият английски министър-председател Джон Мейджър съобщи, че е " безразсъдно, а може да се окаже и неустойчиво " Джонсън да остане на власт още няколко месеца.

Говорител на Даунинг стрийт 10 обаче съобщи, че Джонсън е решен да продължи да работи до назначението на нов водач.

Очаква се новият водач да бъде назначен след поредност от гласувания сред претендентите през лятото, евентуално до началото на септември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР