Времето се разбесня. Това заяви пред NOVA синоптикът Петър Янков,

...
Времето се разбесня. Това заяви пред NOVA синоптикът Петър Янков,
Коментари Харесай

Топ синоптик разкри: Времето се разбесня, очаква ни огромен обрат


Времето се разбесня. Това съобщи пред NOVA синоптикът Петър Янков, като предизвести, че ни чака следващ голям поврат.

„ Времето в края на май и началото на юни е доста динамично. От вторник стартира един по-продължителен интервал с чести превалявания. А в средата на седмицата се чака интензивна гръмотевична активност и проливни превалявания, които ще продължат до четвъртък “, предвижда той.
След четвъртък (30 май) стартира стопляне.
Янков отговори и на въпроса до каква степен метереологичните промени въздействат на животните и усещат ли смяна те.

„ Организмът на индивида реагира на смяна на налягането, вятъра и температурата. Но животните имат десетки пъти по-развити рецептори и датчици за смяната на времето. Такива да вземем за пример са множеството диви и селскостопански животни, както и птиците. В Азия питоните метеоролози реагират бързо на смяната на налягането. В България измежду животните най-хубавите метеоролози са едрият рогат добитък, овцете и френският булдог. Те бързо реагират на всевъзможни промени ”, сподели синоптикът.

Той изясни, че предстоят температури сред 21 и 26 градуса, с малко превалявания. „ От вторник стартира по-продължителен интервал с чести превалявания. В средата на идната седмица се чакат интензивни превалявания с гръмотевици ”, сподели Янков.
Европа е най-бързо затоплящият се континент, съгласно метеоролозите
Те предизвестяват, че ни чака още едно трагично горещо лято. 

Миналата година огромни елементи от Северна Европа претърпяха продължителни интервали на рискови жеги. Температурите тук-там доближиха до над 45 градуса по Целзий. Ужасяващите жеги повлияха на туризма. Причината е, че на доста места провокираха непоносими условия за разходки, както и горски пожари.

„ Компютърните ни модели са безапелационни, че ни чака следващото извънредно горещо лято, изключително в края на юли и целия август “. Това съобщи Тод Кроуфорд, вицепрезидент на метеорологията към Atmospheric G2.

Очаква се температурите да бъдат най-малко толкоз високи колкото бяха през лятото на 2022 година – най-горещото документирано досега в Европа. Най-засегнати от горещата вълна ще бъдат Гърция, Хърватия и Италия.

От 1991 година насам Европа се затопля два пъти по-бързо от всички останали континенти. 23 от 30-те най-сериозни горещи талази в Европа от 1950 година насам са документирани след 2000 година Пет от тези горещи талази са от последните три години.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР