След години на затруднения на и извън терена Валенсия отново

...
След години на затруднения на и извън терена Валенсия отново
Коментари Харесай

Събуждането на „спящия гигант“

След години на усложнения на и отвън терена Валенсия още веднъж се намира в челните места на класирането. Изглежда, че „ спящият колос “ най-сетне се разсъни.

 „ Прилепите “ продължиха мощния си старт на сезона с впечатляващото 4:0 над Севиля в събота. В момента отборът е втори в класирането, пред двата мадридски гранда, и няма загуба към този момент девет мача под управлението на Марселино Гарсия Торал.

Това е трагичен поврат за ситуацията на клуба, който през последните години страдаше в спортно-техническо и управническо отношение. Миналата година по това време отпред на отбора беше Чезаре Прандели, който бе петият треньор на тима за последните 11 месеца. Валенсия пък беше на две точки над зоната на изпадащите, заемайки 15-о място, а почитателите изобщо не бяха удовлетворени.

Промяната в позитивен аспект се дължи на поредност от положителни решения на Матеу Алемани, някогашният президент на Майорка, който стана общоприет шеф на „ прилепите “ през март. Вместо да назначи за треньор Кике Сетиен, който беше избор на уволнения като състезателен шеф Алесанко, и вместо да остави селекцията в ръцете на могъщия футболен сътрудник Жорже Мендеш, Алемани самичък се зае да оправи нещата.

 Първо избра 52-годишния Марселино (на фотографията вляво) за треньор, а двамата взаимно построиха новия състав. Освободиха се от ненужните ветерани Енцо Перес, Диего Алвес и Нани, а вместо тях се довериха на млади момчета. През лятото Валенсия не притегли нито един футболист, който е над 26 години и в момента  има най-младия тим в Примера дивисион. Средната възраст е тъкмо 25 години. Втори в класацията са съгражданите от Леванте с 25 години и 7 месеца.

Този млад състав показва апетит за изява и сила, каквито липсваха преди този момент. Валенсия впечатлява с изявите си в офанзива, като единствено в последните си пет мача вкара внушителните 21 гола.  Голмайстор на отбора с осем попадения е провалилият се в Уест Хям Симоне Дзадза (на фотографията вдясно). Само Лионел Меси има повече от италианеца в Примера дивисион – 11. Халфът на „ прилепите “ Родриго не е доста по-назад в голмайсторската листа с петте си гола.

Победата с 6:3 над Бетис в предходния кръг беше проява на офанзивната мощност на валенсианци, а дуетът Дзадза и Родриго е най-резултатната нападателна двойка в Примера дивисион. Освен това тимът играе хубав футбол.

Валенсия е огромна опасност на контраофанзива и се трансформира в занаятчия на играта с къси подавания. Според статистическия уебсайт „ Опта “ Валенсия употребява по-малко дълги пасове даже от Барселона. Общо 56 за девет мача за валенсианци срещу 59 при каталунците.

 Жофри Кондогбия, който беше същинско злополучие в Интер, се оказа ефикасен унищожител на противниковите офанзиви в сърцето на халфовата линия на „ прилепите “. Присъствието му дава баланс на младия тим, а останалата част от полузащитата има опция да се концентрира върху граденето на играта и основаването на голови положения.

Продуктът на клубната школа Карлос Солер продължава да впечатлява с изявите по дясното крило, а Гонсало Гуедеш (под наем от ПСЖ) играе доста мощно отляво. Доказателство за това е, че Унай Емери няма самообладание да го върне назад във френската столица след края на сезона. Гуедеш е водач в Примера дивисион по асистенции – пет. Солер пък има четири, по което е еднакъв с Андрес Гуардадо от Бетис.

 Валенсия обаче би трябвало да усъвършенства представянето си в отбрана. Тимът към момента разрешава на противниците да взимат надзор върху играта, макар че напредването без топка е впечатляващо. Марселино обича тимовете му да пресират нападателно съперника, а „ прилепите “ към този момент влязоха в профила, харесван от някогашния треньор на Виляреал.

Играчите на екснаставника на Спортинг (Хихон), Расинг (Сантандер) и Сарагоса стопират съперника с всички вероятни способи. Статистиката сочи, че Валенсия прави повече нарушавания приблизително на мач (23) от всеки различен тим в шампионата. Това може да наподобява като липса на дисциплинираност, само че в действителност е проява на тактическа просветеност.

Валенсия може и да не бъде на второ място в края на сезона, само че мощните изяви се чака да продължат, защото предстоят три мача против тимове от долната половина на таблицата. Цялостното показване на тима досега е доказателство, че за първи път от много време „ прилепите “ летят в вярната посока.
ГИЛЕМ БАЛАГ, „ СКАЙ СПОРТС “
Превод от британски: Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР