След двугодишен спор с Полша, в сряда, 20 декември, Европейската

...
След двугодишен спор с Полша, в сряда, 20 декември, Европейската
Коментари Харесай

Безпрецедентни действия от Европейската комисия спрямо правосъдието в Полша

След двугодишен спор с Полша, в сряда, 20 декември, Европейската комисия одобри умозаключение, че съществува явен риск от тежко нарушаване на върховенството на закона в страната, и предложи на Съвета на Европейски Съюз да одобри решение според член 7 (параграф 1) от Договора за Европейски Съюз. Той планува механизъм, при който с болшинство от четири пети членовете на Съвета могат да установяват явен риск от тежко нарушаване от страна членка на общите полезности, посочени в член 2 от Договора, и да насочат публично предизвестие към Полша от името на Европейски Съюз. Приетата в сряда рекомендация добавя предходните три от юли 2017г. и юли и декември 2016 година, и се отнася до неналичието на самостоятелен и законен парламентарен надзор в Полша. „ Взехме решението за задействане на член 7 с тежко сърце. Но обстоятелствата не ни оставиха никакъв различен избор “, съобщи заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс. Нидерландският политик означи, че изпълнителният орган на Европейски Съюз е бил покрай задействането на член 7 против Полша още през месец юли.

„ Положението от този момент насам не е подобрило, а се е влошило “, акцентира Тимерманс. Съгласно думите му, 13 от законите, признати в Полша през последните две години, основават обстановка, при която държавното управление „ може систематично да се намесва политически в състава, пълномощията, администрацията и действието " на правосъдните органи.

Същевременно той акцентира, че Европейска комисия има подготвеност да преразгледа решението си, ако държавното управление във Варшава вкара измененията в региона на върховенството на закона, предложени от Брюксел.

В прессъобщението от Европейска комисия бе пояснено, че действието е подбудено за отбрана на върховенството на закона. „ Правосъдните промени в Полша доведоха до това, че правосъдната система в страната е под политически надзор на ръководещото болшинство. Когато няма правосъдна самостоятелност, пораждат съществени опасения за ефикасното използване на законодателството на Европейски Съюз – от отбраната на вложенията до взаимното признание на правосъдни решения в областта на попечителството над деца или осъществяването на Европейски заповеди за арест “.

Същевременно Комисията продължи последваща фаза на друга, общоприета процедура против Полша за определяне на нарушаване въз основа на правото на Европейски Съюз. Става дума за обнародвания полски Закон за организация на общите съдилища, поради който в този момент е сезиран Съдът на Европейски Съюз.

Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски съобщи по-рано в сряда, че Полша „ прокарва [законни] решения, които към този момент съществуват в доста държави-членки на Европейски Съюз ". „ Не сме съгласни с двойните стандарти - в други европейски страни, така наречен остарели демокрации, тези решения може да съществуват, до момента в който в Полша, която е нова народна власт, тези решение не се одобряват от органите на Европейски Съюз “, добави първият посланик на Варшава.

След оповестяване на решението на Европейска комисия, Варшава дефинира като „ политическа " стъпката на Европейски Съюз за започване на невиждано произвеждане против Варшава. „ Полша показва страдание за започването от страна на Европейска комисия на процедурата, планувана в член 7, която е всъщност политическа, а не правна ", бе казано в изказване на полското външно министерство, в което се добавя, че дейностите на Брюксел подкопават „ взаимното доверие “.

В идващите дни обаче се чака полският президент Анджей Дуда да утвърди нови промени в закона, които включват понижаване на пенсионната възраст на съдиите от 70 до 65 години. Това може да докара до незабавното премахване на към 40 % от състава на Върховния съд. Предприетата от Европейска комисия стъпка не значи, че ще бъдат наложени наказания на Полша. За такива е нужна единомислеща поддръжка от страните от Общността, а Унгария към този момент съобщи, че няма да поддържа решението.

На собствен ред водачите на Франция и Германия увериха, че ще застанат зад решението на Европейска комисия. „ Ако се стигне до решение, то ние ще го подкрепим “, съобщи по-рано в сряда представителят на държавното управление на Федерална Република Германия Щефан Зайберт пред публицисти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР