След десетилетия в дискусии и опити за изграждане на педиатрична

...
След десетилетия в дискусии и опити за изграждане на педиатрична
Коментари Харесай

Интерес от Франция съживи проекта за многопрофилна детска болница в България

След десетилетия в полемики и опити за създаване на педиатрична многопрофилна болница в България, помощта може да пристигна извън. Най-голямата верига лечебни заведения във Франция ще прати свои специалисти, с цел да проучат по какъв начин действа здравната грижа за децата в страната ни и да оказват помощ в отговора на въпросите, които спъват плана до момента - на какъв принцип да работи детската болница, къде да се нарежда и по какъв начин да се финансира.

В понеделник на посещаване в Министерството на здравеопазването беше делегация представители на френската верига лечебни заведения, които декларирали интереса си за инвестиция. Тогава в известие до медиите министърът Николай Петров разяснява, че е належащо първо да се направи разбор къде ще е най-удачно да се разположи болничното заведение и по какъв начин да работи. По думите му тази тематика се разисква от близо 10 години, защото подобен вид лечебно заведение у нас няма - има детски клиники и отделения, само че те действат като структури в границите на огромните лечебни заведения.

Френската делегация съобщи, че по личната си оценка, до три месеца ще направи разбор и ще предложи съответен план за задачата.

Днес Инициативният комитет за построяването на Национална педиатрична болница съобщи поддръжката си към плана на французите и приветства ангажираността на министерството с този въпрос, само че настоя той да се прави с " цялостна бистрота " и в него да се включат " необятен кръг експерти, заинтригувани лица като родители, представители на помагащите специалности и представляващите ги организации ".

" С актуалното писмо настояваме Министерството на здравеопазването да планува процедури за включване на всички заинтригувани страни при построяването на идея за Национална педиатрична болница ", пишат до медиите от Инициативния комитет, въпреки че не е ясно дали планът на французите въобще ще има държавно присъединяване и дали има упоритости за национални мащаби за България.

" От Инициативния комитет сме уверени, че България има остра потребност от модерна педиатрична болница или както ние я назоваваме " Детски здравен парк " – болница, която да дава отговор на потребностите на децата, техните фамилии и експертите и да развива освен лекуването, само че и цялостната грижа и политиките за детското здраве в България. Да не забравяме, че построяването на сходна болница е неразделна част от промяната в детското опазване на здравето ", разяснява гражданското обединяване, в което се включват медицински експерти и пациентски организации.

Идеята за построяването в София на многопрофилна университетска педиатрична болница съществува от дълго време. През 1978 година е направена първата копка на територията на Александровска болница. Издигнат е отчасти корпус, който сега е зарязан и негоден. През 1988-1989 година е направен проект на структури на гражданското общество за трансформиране на някогашната профсъюзна школа на Горнобански път в педиатрична болница. След начална реорганизация и изразходвани много средства, планът е зарязан. През 2002-2003 година поражда концепцията за построяването на така наречен " Царска болница ". Още първоначално заради липса на единодушие сред политическите партии, планът е преустановен, напомнят от Инициативния комитет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР