След часове дебати, хвърляне на обвинения и предизборни обвинения, Столичният

...
След часове дебати, хвърляне на обвинения и предизборни обвинения, Столичният
Коментари Харесай

Столичният общински съвет прие последния бюджет на Фандъкова

След часове диспути, мятане на обвинявания и предизборни обвинявания, Столичният общински съвет в последна сметка гласоподава последния бюджет на Йорданка Фандъкова - с 33 гласа " за ", 18 " срещу " и трима " въздържал се ".

Това стана макар първичните упования, че ръководещите от ГЕРБ не могат да съберат болшинство със своите 27 общински съветници, и макар поръчката на цялата съпротива, че ще гласоподава " срещу ". В последна сметка и " Патриоти за София ", и един общински консултант от Демократична България - Пеню Пенев - поддържаха бюджета.

Основната теза на ръководещите от ГЕРБ беше, че опозицията " саботира " бюджета с предизборна цел - а без него ще останат без средства общински сдружения, няма да се отворят нови детски градини, няма да получат нарастване на заплатите културните служащи, и прочие, и прочие Председателят Георги Георгиев неведнъж повтори тази теза.

Причината за целия драматизъм е първичният отвод " Патриоти за София ", от които на процедура останаха единствено Вътрешна македонска революционна организация, да поддържат досегашния си сътрудник в общинския съвет. Самият Карлос Контрера, към този момент публично претендент за кмет от своята партия, отряза главната теза на ГЕРБ:

" Да обяснявате по какъв начин една или друга група хора ще пострада, в случай че ние не приемем бюджета, и поради тях би трябвало да се съгасим с всичко останало в него - няма такава логичност. Тази тактичност да бъдем плашени и изнудвани не я одобрявам. Достатъчно е един път да се уточни този факт, само че да ни се натяква като на дребни деца е несериозно. "

Контрера обаче не спести и рецензии към " Демократична България " и " сглобката ", като неведнъж посочи, че ГЕРБ и Демократична България ръководят дружно на национално равнище, а в СОС са дали своят вот дружно голям брой отчети. Тук го пресякоха и Демократична България, и Българска социалистическа партия, като Иван Таков означи, че и левицата има общи отчети дружно с Контрера, с Борис Бонев, и с ГЕРБ - тъй че по неговата логичност всички са част от " сглобката ".

" Днес всички схванаха, че в случай че бюджетът на София не се одобри, ще бъдат отговорни Васи Терзиев, Демократична България и Спаси София. Това не е правилно ", означи Грети Стефанова от Демократична България. " Бюджетът на София го изготвя госпожа Фандъкова, господин Барбалов и господин Георгиев, и те са виновни за това какво има в него и дали се приема. "

Основна теза на Демократична България е, че бюджетът включва прекалено много противоречиви моменти и не е правилно да бъде признат подобен два месеца и половина преди промяната на общинския съвет. Общинските съветници не икономисаха и повтаряните от седмици рецензии към съответни пера в бюджета.

И левицата не спести на ГЕРБ рецензия, като Милка Христова означи:

" Дадохте допустимо най-лошия резултат за сполучлива активност. При плануван бюджет за ВиК 21 млн. лева предходната година, след това вдигнат на 28 млн. лева, осъществяването е 5 млн. лева, т.е. внушителните 18,5%. При финансови разноски са усвоени 6,5%. За тази година сте възнамерявали 35 млн. лева, при усвояемост от 18%, няма никаква гаранция, че ще съумеете. "

Иван Таков пък дефинира бюджета като подобен " на пропуснатите благоприятни условия ":

" От години ви споделям, че нямате административен и управнически потенциал да ги усвоите. Числата ви оповергават на всяка крачка ", отсече той.

От ГЕРБ подчертаха, че всички оферти на опозицията са признати - като дадоха образец с две-три хрумвания на Българска социалистическа партия и Демократична България, които в реалност са влезнали в бюджета. Но доста претенции за промени на към този момент заложеното са отхвърляни.

В последна сметка от Българска социалистическа партия и Демократична България упорстваха повишението на заплатите на културните служащи в столицата да се гласоподава настрана от целия бюджет. ГЕРБ отхвърляха тази опция, и в последна сметка бюджетът бе гласуван напълно - и сполучливо.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР