След Бургас и Добрич алармира, че няма достатъчно кандидати за

...
След Бургас и Добрич алармира, че няма достатъчно кандидати за
Коментари Харесай

И Добрич алармира за криза със съдебните заседатели

След Бургас и Добрич сигнализира, че няма задоволително претенденти за правосъдни заседатели. „ Липсата на задоволително претенденти за правосъдни заседатели е сериозен проблем, защото може да докара до неспособност за разглеждане на наказателни каузи или до забавянето им “, предизвестяват от Окръжния съд в града. Недостиг на претенденти за правосъдни заседатели има съвсем в цялата страна.

Мандатът на  досегашните заседатели изтича при започване на 2020 година За мандат 2020 - 2024  година петте районни съдилища в района на Окръжния съд в Добрич се нуждаят от общо 170 правосъдни заседатели, а постъпилите все още кандидатури са единствено 79. Към момента не е постъпила нито една кандидатура за правосъден заседател в Районен съд - Каварна, в случай, че институцията се нуждае от 25 заседатели - 17 от община Каварна и 8 от Шабла.

Процедурата по желание е завършила единствено за Районен съд - Тервел, който е приел да работи с 12 заседатели, при одобрена нужна численост от 20 души. Във всички останали общини в района набирането на претенденти за заседатели продължава.

Съдебните заседатели вземат участие в първоинстанционни наказателни каузи и имат идентични права и отговорности със съдиите. Те би трябвало да са на възраст от 21 до 68 години, да не са осъждани за съзнателно закононарушение и да имат приключено минимум приблизително обучение. За заседатели могат да бъдат избирани жители, които имат сегашен адрес в общината, която попада в границите на правосъдния регион на съответния съд. Избират се за период от 4 години и нямат право на повече от два поредни мандата.

От Окръжния съд в Добрич приканва жителите да се възползват от опцията си за присъединяване в правораздавателната активност. Напомнят и на общинските препоръки да положат повече старания за набиране на претенденти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР