Скептиците често се присмиват на криптомакситата и тяхното верую, че

...
Скептиците често се присмиват на криптомакситата и тяхното верую, че
Коментари Харесай

Как крипто стана финансово убежище в някои държави

Скептиците постоянно се присмиват на " криптомакситата " и тяхното верую, че биткойн и DeFi са бъдещето на финансите и алтернативата на централизираните финанси, защото към момента не са се потвърдили като такива. Големият им мотив, е че по време на инфлационната вълна от последната година и половина криптовалутите не се оказаха предстоящото леговище, а даже в противен случай - цените им потеглиха в синхрон надолу с тези на акциите по международните тържища.

Сега обаче има много красноречиви причини срещу. Последният отчет на платформата за блокчейн разбори Chainalysis сподели, че измежду страните с най-голямо приемане и потребление на криптовалути са тези, в които има политическа неустойчивост, война и... висока инфлация, комбинирана с финансова рецесия. В челните позиции на отчета са страни като Нигерия, Украйна, Турция, а водач е Индия.

Нигерия е най-голямата африканска стопанска система, само че политическата неустойчивост там носи след себе си и финансова - инфлацията е над 25%, локалната валута найра е девалвирала на половина от средата на юни насам. На фона на това размерите на покупко-продажби с криптовалути са се повишили с 9% на годишна база от юли 2022 до юни 2023 година и са за 57.7 милиарда $.
Реклама
В към биткойн и разнообразни стейбълкойни, което се удостоверява от данните на GoogleSearch, само че и от изявление пред Theblock на Паоло Ардоино, който е CTO на Tether. Според Ардоино нигерийците са причина за повишената капитализация на стейбълкойна. Войната в Украйна също провокира нараснало потребление на крипто в района, като мнозина използваха точно цифрови валути за транспорт на благосъстояние, до момента в който други. В Турция (12-о място) инфлацията доближаваше и 90%, като сега е " овладяна " под 60%.

Ръст в приемането и потреблението на криптовалути се следи и в страни като Индия, Виетнам, Филипините, Индонезия и Тайланд както поради младото население там, само че и поради мощно застъпения софтуерен бранш. Тези страни се издигат като пионери в нововъведенията - във Виетнам, страна с съвсем 100 млн. население, има 400 хиляди професионални IT инженери, а в бранша са заети 1 млн. души.

Индия макар своята променлива политика по повод криптоактивите е водач по приемане и потребление на виртуалните валути. Страната има нова скица за данъчно облагане и продължава да бъде фронтмен в криптовалутния бранш, изключително в региона на потребителското приемане и се подрежда като втория максимален криптовалутен пазар по размер на транзакциите в света. Криптовалутите към този момент се възприемат от индийците като част от културата им, нещо, без което не могат, и постоянно сравнявано с отношението им към златото.

Любопитно е, че, където биткойн е признат като публична валута, е на 94-то място. Това кара мнозина да се замислят дали има някакъв фундаментален проблем в разбирането и приемането от популацията в страната, в която да правиш биткойн транзакции към този момент се учи в учебно заведение.
Реклама
Според отчета играят все по-голяма роля в бранша, като отварят порти за нови благоприятни условия, като тези потребителите от разнообразни страни да имат достъп до финансови услуги, които нормално са недостъпни за тях. Подобни финансови решения могат да трансформират и подобрят живота на хората, изключително в страни с по-нисък стандарт на живот.

Институционалното приемане на криптовалути също продължава да нараства даже при актуалният мечи пазар. Този напредък се дължи на организации от богатите страни, които употребяват криптовалути за разнообразни цели като вложения. Това построява взаимоотношение сред високодоходни и разрастващи се страни в криптоекосистемата.

Каре:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР