Скъпоценните камъни винаги са пленявали въображението на хората, дори преди

...
Скъпоценните камъни винаги са пленявали въображението на хората, дори преди
Коментари Харесай

Най-редките скъпоценни камъни в света

Скъпоценните камъни постоянно са пленявали въображението на хората, даже преди да се развие науката гемология. Древните гърци са считали диамантите за сълзите на божествата, римляните са ги тълкували като части от падащи звезди.

В наши дни е по-вероятно резултатите от търга да дефинират цената на скъпоценния камък, в сравнение с старите суеверия. Въпреки това, даже да е елементарно да се дефинира цена за необичаен камък, неговата действителна стойност се дефинира от освен това от търсене и предложение.

Какво дефинира цената на един драгоценен камък?

Стойността на някои скъпоценни камъни може да се изясни и с психическите връзки, които откриваме с техния цвят. Писателката и гемолог Антоанета Матлинс твърди, че сините бижута от дълго време са свързани с небето и океана, пурпурните с обич и страст, до момента в който зелените кристали са свързани с признателност и лоялност.

Въпреки това актуалните гемолози разполагат с научни принадлежности, с цел да дефинират точната стойност на кристалите – чистотата, шлифовката, цвета и карата на скъпоценния камък. Всяка характерност, както и това какъв брой необичаен е камъка способстват за общата му продажна цена.


Някои от най-ценните скъпоценни камъни в света са ценени поради своето завещание. Като културни обекти, те могат да въплъщават историятя, успехите и вярванията на разнообразни цивилизации.
Такъв е казусът със скъпоценните камъни в блестящата и на практика скъпа английска Имперска корона. Тя е обсипана с съвсем 3 хиляди скъпоценни камъка, събирани през вековете от крале и кралици: 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда, 5 рубина.
Някои от тях са свързани с фамозни моменти от историята на страната, което значи, че цената им надалеч надвишава оценката им като скъпоценности.
В короната е враден 317-каратовият елмаз Кулинан II, именуван от време на време Втората Звезда на Африка. Той е изрязан от най-големия елмаз, откриван в миналото. Подарен е на крал Едуард Седми за 66-я му рожден от държавното управление на колонията Трансваал, през днешния ден Република Южна Африка.
Най-старият драгоценен камък в кралската сбирка също е в короната - сапфир, който е носел на пръстена си през XI век британският крал Св. Едурад Изповедник. Монтиран е в центъра на кръста на върха на Имперската корона.
Кралица Елизабет Втора е имала уязвимост към внушителния червен камък - Рубинът на Черния принц. Смята се, че е носен по време на 100-годишната война от Хенри V в борбата при Аженкур. Тогава британската войска разгромява числено превъзхождащата я френска войска южно от Кале и сражението оказва се с превъзходството на дългите британски лъкове

Ето топ 20 на най-редките кристали в света

20. Падпарадша сапфир

19. Амолит

18. Жадеит

17. Пецотаит

16. Мусгравит

15. Параиба турмалин

14. Бенитоит

13. Червен берил

12. Йеремеевите

11. Ларимар

10. Грандидиерит



9. Пейнит

8. Кашмирски сапфир

7. Син гранат

6. Черен опал

5. Poudretteite

4. Александрит

3. Кралски демантоид

2. Танзанит

1. Таафеит

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР