Днес,1 май, в целия свят се отбелязва Денят на труда

...
Днес,1 май, в целия свят се отбелязва Денят на труда
Коментари Харесай

Честит 1 май - Ден на труда

Днес,1 май, в целия свят се отбелязва Денят на труда и интернационалната работническа взаимност.

На днешният ден в доста страни по света се празнуват публичните и стопански достижения на работническото придвижване. Денят е един от формалните празници и в нашата страна.

Историята на празника се свързва с интернационалното социалистическо придвижване през 19 век и работническите митинги за ценене на обикновените обществени права. През далечната 1890 година е първият опит за честване на първи май в България. Обявен е за формален празник през 1939 година.

От 1945 година насам комунистическата власт стартира да празнува празника всяка година. Държавата отбелязва 1 май с огромни митинги из цялата страна, в които наложително взимат присъединяване държавните чиновници. Те се организират на централния площад във всяко обитаемо място.
От 1989 година до през днешния ден Деня на труда продължава да е формален и неработен ден.
След рухването на комунистическата власт обаче страната не се ангажира с организирането на всеобщи прояви и шествия, както по времето на социализма.

Как се празнува Първи май по света?

В някои страни по света Деня на труда е отбелязван публично, в други се празнува импровизирано. Началото се слага на 1 май 1886 година в Съединени американски щати, когато профсъюзите организират неофициална национална стачка, в която вземат присъединяване над 300 000 служащи от цялата страна с искане за въвеждане на формален 8-часов работен ден. Днес Денят на труда продължава да се чества най-вече с почивен ден и за мнозина бележи алегорично края на лятото. Празникът става формален през 1894 година.

Във Англия означават Деня на труда през първия понеделник на май.

В някогашния социалистически блок Първи май е значим празник. В Съюз на съветските социалистически републики той е отбелязван в миналото даже с военни паради.

Първи май се празнува като Ден на труда и е формален празник в редица страни като: Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и доста други.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР