Ситуацията около Протокола за Северна Ирландия сега е много сериозна,

...
Ситуацията около Протокола за Северна Ирландия сега е много сериозна,
Коментари Харесай

Борис Джонсън разтревожен за търговията със Северна Ирландия

Ситуацията към Протокола за Северна Ирландия в този момент е доста сериозна, съобщи английският министър председател Борис Джонсън след диалог с ирландския му сътрудник Михол Мартин. Това става, откакто юнинистите, които са срещу Протокола, отхвърлиха да вземат участие в съставяне на държавно управление в провинцията и се задава поредна политическа рецесия. 

В изказване от Даунинг стрийт се споделя, че двамата водачи са се съгласили какъв брой e значимо възобновяването на работата допустимо най-скоро на северноирландските институции след изборите за парламент предишния четвъртък, извоювани за първи път от националистическата партия „ Шин Фейн “. 

След отхвърли на юнионистите да вземат участие в подялбата на властта Джонсън е признал, че ситуацията става доста съществено, че съглашението от Разпети петък е изложено на риск и че Протоколът, който урежда търговията след Брекзит, изключително след последните избори, не може да остане в настоящия му тип. 

Протоколът подсигурява, че няма да възникне твърда граница на остров Ирландия, само че основава митническа такава в Северно море с инспекции на стоките идващи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, а това тормози юнионистите, че се откъсват от кралството. 

Говорител на " Даунинг стийт " съобщи, че опитите на Лондон да реши казуса с Протокола не са срещнали схващане от Европейската комисия и че министър председателят ще вземе ограничения за опазване на мира и политическата непоклатимост в Северна Ирландия, в случай че не бъде открито решение. От своя страна Михол Мартин е подчертал значимостта Лондон и Дъблин да работят дружно, за подновяването на работата на институциите в Северна Ирландия. 

Той е призовал Джонсън да се ангажира за усилване на разговора сред Европейския съюз и Англия за решение на проблемите, тъй че Протоколът да стартира действа, а не да бъде отстранен. 

Мартин изрази угриженост от приказките, че английското държавно управление може да предприеме едностранни дайствия за отменяне на части от Протокола. Той посочи, че Брюксел се е заел градивно в разговора с редица съответни оферти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР