Синя България сезира прокуратурата за неизпълнение от страна на влязло

...
Синя България сезира прокуратурата за неизпълнение от страна на влязло
Коментари Харесай

Синя България сезира Сарафов за отказ на ЦИК да регистрира техен кандидат за евродепутат

" Синя България " сезира прокуратурата за несъблюдение от страна на влезнало в действие решение на Върховния административен съд (ВАС) от страна на Централната изборна комисия , оповестяват от обединението. Според групировката с отхвърли си да извърши решението на съда и да записва Христо Костов под номер 3 в листата на " Синя България " с претенденти за евродепутати ЦИК не погазва законодателството и жестоко нарушава конституционното право на български жител да се кандидатира и да бъде избиран.

Сигнал за проблема е подаден на 23 май 2024 до и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов от юрист Васил Танков от името на обединението. Тя е записана с решение на ЦИК от 23 април за присъединяване в изборите за европейски и народен парламент на 9 юни и е представлявана от Петър Москов.

На 7 май Централната изборна комисия записва и листата на " Синя България " за евроизборите, само че без Христо Костов . В на ЦИК се показва, че по данни към 9 декември 2023 година актуалният му адрес е в Канада е и той не дава отговор на изискването да бъде избиран за член на Европейския парламент от България, тъй като адресът не е територията на страната ни или в друга страна от Европейския съюз. Поради това съгласно комисията следва да бъде отказана регистрацията на претендента.

Срещу отхвърли на ЦИК от адв. Танков като прокурист на " Синя България " във Върховния административен съд е подадена тъжба, прегледана в намерено правосъдно съвещание на 13 май 2024 година На същата дата Върховен административен съд анулира отменя решението на ЦИК в за Костов и връща преписката за изговаряне по предлагането за регистрацията му в листата на обединението за с претенденти за членове на Европейския парламент.

В сигнала до прокуратурата се показва, че според претекстовете към правосъдното решение са налице всички законоустановени предпоставки за регистрацията на Христо Костов. Отбелязва се още, че съгласно член 58, алинея 3 от Изборния кодекс решенията на съда не подлежат на обжалване, те са дефинитивни и влизат в действие неотложно.

" С оглед продължаващото безучастие на ЦИК, след постановяването на цитираното правосъдно решение, на 18 май 2024 година подадох по е-поща заявление, с което им обръщам внимание, че решението на съда е влезнало в законна мощ и следва да бъде изпълнено от тях. На извършеното по-късно същия ден съвещание, заявката ни беше докладвано единствено " за сведение ", като не последва никакво действително деяние по осъществяване на правосъдното решение ". Изтъква Васил Танков. Той прибавя, че и досега ЦИК към момента отхвърля да извърши влязлото в действие правосъдно решение .

" В съответния случай с бездействието си длъжностните лица от състава на Централната изборна комисия освен, че в действителност нарушават закона, осуетявайки осъществяването на влязлото в законна мощ правосъдно решение (което безучастие от справедлива страна разкрива признаците на действието, чийто в действителност състав е разказан в член 296, алинея 1 НК), само че и всъщност отказвайки, изцяло незаконосъобразно да записват претендент, за който съдът съответно е установил, че дава отговор на условията за регистрация, жестоко демонстрират конституционно закрепените му изборни права да взе участие в плануваните за 09.06.2024 година избори (което разкрива признаците на действието, чийто в действителност състав е разказан в член 167, алинея 5, вр. ал 1 НК) ", се споделя още в сигнала.

Адв. Танков приканва основният прокурор да се запознае с обстоятелствата по случая и, в случай че реши, че е осъществено нарушаване, да образува наказателно произвеждане.
 ЦИК анулира регистрацията на кандидат-депутат
ЦИК анулира регистрацията на кандидат-депутат

Той се записал в три изборни региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР