Силните валежи активираха ново свлачище в района на Рилския манастир,

...
Силните валежи активираха ново свлачище в района на Рилския манастир,
Коментари Харесай

15-тонна скала се стовари на пътя за Рилския манастир

Силните превалявания задействаха ново свлачище в региона на Рилския манастир, съобщи Българската наионална телевизия. 15-тонна канара падна през вчерашния ден сутринта върху пътя. За благополучие по това време в сектора не са минавали коли и потърпевши няма.

Oгромната канара пада върху пътя на към 2 километра преди Рилския манастир. Сигналът е подаден малко преди 8 часа, а към обяд придвижването беше изцяло възобновено и в двете направления. Само на километър по-надолу пък се намира и най-проблемният сектор от пътя за Рилския манастир, на който при всеки пороен дъжд се свличаха тонове земна маса и скални парчета. През юни стартира подсилване на срутището, работи се интензивно, а придвижването се прави единствено в едната лента.

Огромната канара се отчупва и пада върху пътя за Рилския манастир от 25 метра височина. Навсякъде се разпиляват скални парчета, камъни и земна маса. Първи пред свлачището се озовали служащи от град Рила, които пътували с рейс към светата обител. За към 15-ина минути едното платно е освободено. На място идват служители на реда и тежка техника. След няколко часа придвижването е изцяло възобновено.

До края на идващия месец пък се чака да завърши и укрепването на огромното срутище преди Рилския манастир. 6,5 милиона лв. ще коства укрепването на свлачищните процеси в региона на манастира. Парите са обезпечени от държавния бюджет.

Свлачището се задейства преди две години и съществено затрудняваше прекосяването на стотиците туристи и поклонници, тръгнали към Рилския манастир. Сега тук се построява 150-метрова подпорна канара, която е съвсем подготвена. Тя би трябвало да спре свличането на земна маса и скали на пътя, добавя Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР