[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Бизнесът с

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Бизнесът с
Коментари Харесай

Няма място за старите автобуси

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Бизнесът с возенето на хора се движи по тънката границата сред общинското и частното. Растежът на фирмите зависи в огромна степен от сполучливите контракти с кметовете за обслужване на междуградски или градски линии за години напред. А огромна част от играчите са напряко с общински генезис, като те обичайно водят класацията, като отрицателните им резултати идват от вложенията и амортизациите в авто- и електротранспорта.

Автобусният пазар като цяло не може да се похвали с огромна динамичност. Най-големите 30 компании са осъществили доходи близо 600 млн. лева, а а нарастването на обща база е към 50 млн. лева От години браншът се оплаква от сивия бранш, като беше пресметнал, че от нерегламентирани транспорти под формата на 3000 осемместни рейса страната губи по 300 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Докато старите проблеми остават на трупчета, за превозвачите на пасажери надвиснаха и нови. Освен против сивите маршрутки браншът се изправи и против тол-системата, защото тя ще оскъпи транспортите, като не е ясно по какъв начин тъкмо ще бъде включена в цените на билетите, в случай че фирмите работят по закрепени контракти за публични поръчки за транспорти.

На частния фронт обаче към този момент има една доста по-устойчива конкуренция - споделените пътувания, а новите технологии докараха и непознати съвременни компании. На собствен ред старите и добре познати играчи започнаха сливане на силите, което ще пренареди пазара.

Мегасделката

През предходната година бяха положени основите на мегасделката на частния автобусен пазар, която ще докара до уедряване при играчите и до усилване на позициите на сегашния водач - " Юнион Ивкони ". Миналата година стартира трагично за компанията, откакто напролет неин рейс беше ударен на автомагистралата от лек автомобил. Това докара до шест човешки жертви и се случи, откакто през октомври 2017 година различен неин рейс с обърна. Началото на 2019 година обаче донесе договорката, която сплотява " Юнион Ивкони " с едни от огромните й съперници - " Етап Адресс " и " Груп плюс ". Или бизнес за над 50 млн. лева на година.

Около договорката имаше някои особености. Купувачи са млади мениджъри без личен запас. Даден е великански заем от 40 млн. евро от държавната Българска банка за развиване. А мажоритарният притежател на " Юнион Ивкони " - сдружение, свързвано с " Еврохолд ", ще получи няма и 2 млн. евро, като за по-малките си пакети или активи другите двама продавачи - Ивайло Константинов по линия на " Юнион Ивкони " и Галя Топалова, съсобственикът в " Етап Адресс " и " Груп плюс " - взимат над 26.5 млн. евро, или 13 пъти повече.

Автобусите на " Юнион Ивкони " са 410, от които действително дейни са 350. Около 60-70% от парка са ангажирани с непрекъснати контракти, като включително влизат и интернационалните линии. Останалите служат за запас или за отдаване чартърен. Ресурсът на Галя Топалова е разпределен сред " Груп плюс " и " Етап Адресс ", като преди договорката рейсовете (около 55) са трансферирани от " Етап Адресс " в " Груп плюс ", като в цената влиза и дребната компания за минералната вода " Ком ".

Новите притежатели на всичко това (и на заема от 80 млн. лева.) са Георги Атанасов и Петър Господинов. Първият е актуалният шеф на " Юнион Ивкони ", а вторият взе участие в консултантски компании. Колкото до старите, Константинов твърди, че желае да излезе от автобусния бизнес и да се насочи към петролния и построяването на верига бензиностанции. А съгласно Галя Топалова задачата е обединяване сред фирмите за минимализиране на разноските и оставане под някаква форма в борда.

Най-големият скок

Компанията с максимален растеж на приходите за 2018 година е " МТК гроуп ". Тя пораства със 146% и доходи близо 18 млн. лева През 2017 година компанията беше определена да обслужва 17 линии на градския превоз в София за период осем години, като Столичната община ще заплати общо 144 млн. лева по контракта. За задачата компанията закупи 60 нови рейса, които се движат напълно на газ. Те обслужват крайградски направления.

През последните години съдружниците в " МТК гроуп " се менят, само че сплотяваща е фамилия Илиеви. До март 2012 година съдружници в транспортната компания са Йордан Кирилов Илиев и Росен Тодоров Илиев. Йордан Илиев е бил шеф на компаниите по чистотата " Волф " и ДИТЦ, когато те бяха благосъстоятелност на Румен Гайтански-Вълка. Илиев е братовчед на някогашните босове на ВИС-2 Васил и Георги Илиеви.

Компанията се прочу преди към 10 години - през 2008 година, като беше една от трите автобусни компании, участващи в така наречен оперативка дружно с тогавашния зам.-кмет по превоза Велизар Стоилов, когато се разпределяха автобусните линии. Именно тогава стартира и въпросът с " МТК груп " (по-късно от компанията се отделя и настоящето " МТК Гроуп " ). Тя завоюва един от трите състезанието за автобусни линии. Впоследствие обаче изтекоха записите на диалога сред Велизар Стоилов и представителите на " Юнион трейд къмпани ", " Карат-С " и МТК. Стоилов подаде оставка, само че договорите с " Юнион трейд " и " Карат-С " бяха подписани. Тогавашният кмет Бойко Борисов обаче не подписа контракт с " МТК груп ". Последваха няколко правосъдни разногласието и искове за обезщетение от по 5 млн. лева към Столичната община и към министерството на превоза. Сега новият контракт ще носи доходи на компанията.

Новият модел

Глътка прохлада на автобусния пазар донесе колосът FlixBus. Компанията разгласи, че влиза и в София, като първите линии до Будапеща, Виена и Букурещ бяха открити на 22 март, като това би могло да разреши на българските пасажери да имат връзка с огромната мрежа на компанията.

FlixBus стартира да развива транспортната си услуга през 2013 година в Мюнхен, Германия. Start-up концепцията се оформя няколко години по-рано от трима сътрудници - Йохен Енгерт, Андре Швамлейн и Даниел Краус. Обмислят се всевъзможни разновидности за бизнес - едно от изискванията е бизнесът да не е единствено в софтуерен, а да сътвори действителен артикул. В този миг пазарът на автобусни транспорти на дълги дистанции в Германия се либерализира и тримата сътрудници виждат в това опция благодарение на технологиите да се сътвори нов метод в бранша. По отношение на рейсовете се взема решение да се работи с сътрудници, като това би разрешило на огромен брой дребни автобусни компании да се включват към мрежата на FlixBus, ребрандирайки рейсовете си. Сега броят на сътрудниците по места е към 250.

На българския пазар сътрудник на компанията е Florentia Bus. Компанията е на пазара от 20 години и разполага с автопарк от 45 рейса и работи по интернационалните линии от София. Тя извършва транспортите на FlixBus по маршрута София - Будапеща - Виена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР