Шипинг индустрията се сблъска и с нов проблем през тази

...
Шипинг индустрията се сблъска и с нов проблем през тази
Коментари Харесай

Търговската война вкара в дупка морските превози

Шипинг промишлеността се сблъска и с нов проблем през тази година – напрежението в Ормузкия пролив, който е един от най-важните водни пътища в света за търговия с нефт

" Като допълнение към утежняването на главния баланс добавените разноски за гориво от 2020 година рисуват смущаваща картина за останалата част от тази и идната година за контейнерното мореплаване. "

Питър Санд, основен анализатор по корабоплаването в Baltic and International Maritime Council Вносът на морски товари, измерен с 20-футови контейнери, спадна с 5% през първите седем месеца на годината. Когато първата по величина стопанска система в света разгласи комерсиална война на втората, всички страни усещат резултатите от нея. Това се очакваше през цялото време на конфликта сред Съединени американски щати и Китай, въпреки че напълно до скоро американският президент Доналд Тръмп не признаваше за вредите върху щатската стопанска система. Втора година след началото отрицателните резултати са налице – закъснение на икономическия напредък в Съединени американски щати, Китай, еврозоната и целия свят, компликации пред интернационалната търговия и още по-голяма неустановеност в бъдеще.

По-високите мита, като се изключи че затрудняват интернационалната търговия, се отразяват неприятно и на морския превоз. Най-голямата браншова организация в бранша - BIMCO (Baltic and International Maritime Council), разгласи, че данните й демонстрират, че забавянето на световното произвеждане и международната стопанска система ще лимитират вероятностите за напредък на контейнерните транспорти по море в миг, когато размерите на корабите не престават да се усилват. А тя може да се смята за фактор в бранша, тъй като нейните членове управляват 65% от международния морски тонаж и има представители от 120 страни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Протекционизмът води до проблеми

Глобалният стопански напредък продължава да се забавя, идват предизвестия за криза от разнообразни краища на света, а към този момент няма данни за висок растеж на размера на международната търговия за момента, изясняват обстановката от BIMCO. Организацията обръща внимание на обстоятелството, че международният индустриален PMI показател (мениджърските поръчки) е под равнище от 50 от май тази година. Когато цената на показателя е под 50, това демонстрира, че е налице стесняване. МВФ понижи за следващ път упованията си за световния стопански напредък през тази година – този път до 3.2%, само че направи това преди последната ескалация на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. Това кара браншовата организация да чака фондът да планува още по-нисък напредък в идващия си отчет.

Нещо повече - последната оценка на пазара на контейнери от основния анализатор по корабоплаването в BIMCO Питър Санд е, че слабите вероятности за бранша ще бъдат в допълнение натоварени и от новите екоизисквания за корабното гориво, които влизат в действие от 1 януари следващата година.

" Като допълнение към утежняването на главния баланс добавените разноски за гориво от 2020 година рисуват смущаваща картина за останалата част от тази и идната година за контейнерното мореплаване ", декларира Санд пред профилирания уебсайт theloadstar.com. Той отбелязва, че анализът на сухите насипни товари сочи, че свръхпредлагането на потенциал евентуално ще затрудни корабособствениците да възстановят спомагателните разноски за гориво. Компаниите за морски контейнерни транспорти стартират да се приготвят за условията за гориво с ниско наличие на сяра.

Анализаторът предвижда доста невисок до стагниращ напредък на международните покупко-продажби за транспорти по море през тази и идната година спрямо растежа от 3.5% за тази година и плануваното покачване от 3.2% на контейнерния потенциал през 2020 година Санд добавя, че са направени поръчки за 71 суперголеми контейнеровоза (ULCV - Ultra Large Container Vessel), които ще обезпечат спомагателен потенциал от 1.3 млн. 20-футови контейнера на вода до края на 2021 година Тайванският транспортьор Evergreen е поръчал неотдавна още 11 от този тип кораби.

Тези плавателни съдове ще бъдат разполагаем по маршрутите от Азия към Европа в миг, когато цените за транспорт на товари демонстрират, че няма потребност от спомагателен потенциал. Освен това през тази година ще бъдат бракувани 200 хиляди 20-футови контейнера, а ще бъдат създадени нови 967 хиляди

Според Санд разминаването сред търсенето и предлагането ще тласне морските контейнерни транспорти в още по-голяма дупка, което от своя страна значи, че " съкращаването на разноските ще остане на фокус, с цел да може да спре спадът ".

Сигнал за закъснение

В началото на годината шипинг промишлеността беше тази, която даде следващия сигнал за забавянето на световната стопанска система. Става дума за цените за транспорт на сухи насипни товари, които спадат от средата на предходната година. Само за половин година равнищата на Baltic Dry Index – показателят, който следи смяната на цената за доставка на насипни товари с най-големите търговски кораби по света, се намалиха с внушителните 50%. За проблеми алармира и Harpex Shipping Index, който следи цените на контейнерните транспорти.

Началото на срутва на Baltic Dry Index и Harpex Shipping Index съответствува с началото на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай през лятото на 2018 година След като Вашингтон и Пекин се договориха за помирение в края на предходната година, показателят гладко стартира да се възвръща и през лятото даже надмина стойностите от преди година. От началото на септември обаче Baltic Dry Index още веднъж е в низходяща наклонност.

Това е причина за терзание, защото насипните товари се употребяват в основни браншове на промишлеността – като добива на стомана и генерирането на електрическа енергия да вземем за пример. Според някои специалисти даже показателят следи действителното показване на международната стопанска система и алармира за опасности, преди да са излезли съответните статистически данни.

Трудности в Съединени американски щати

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай визира както индустриалните и комерсиалните компании в Америка, по този начин и морските и въздушните товари през Тихия океан. " Не мисля, че сме виждали нещо сходно преди, и това основава всевъзможни необикновени държания в сектора ", споделя пред CNBC Марк Даймънд, шеф в консултантската компания ICF. Икономисти и изпълнителни шефове се пробват да оценят въздействието на митата и цялостното положение на американската стопанска система на фона на смесени сигнали от индикатори като потребителските разноски, слаби индустриални данни и променливи пазари на акции и облигации.

Борсовият показател Dow Jones Transportation Average, в който влизат 20 компании от транспорт на товари, железопътни и самолетни компании - в това число FedEx, CSX и American Airlines, е с близо 9% под равнището си от предходната година спрямо близо 17% облага за по-широкия S&P 500. През юли показателят Cass Freight, който мери размера на железопътните и товарните транспорти в Северна Америка, се намали с 0.8% по отношение на юни, отбелязвайки осмия си месец спад (близо 6% е годишното намаление).

" С 5.9% спад през юли, след намаления от 5.3% през юни и 6% през май, повтаряме известието си от последните два месеца: показателят на транспортите демонстрира, че сигналът към този момент е по-силен – от " предизвестие за евентуално закъснение " към " сигнал за икономическо стесняване ", афишира стратегът Доналд Бъртън в отчета на Cass Information Systems.

Продължаваща комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай принуждава фирмите да редуцират ресурси, ограничавайки нови поръчки. Това се удостоверява от слабия напредък на износа от Азия през пиковия сезон на корабоплаването.

Въздушните товари в международен мащаб също предстоящо се свиват на фона на нарасналите мита, което пък се отразява на облагите на товарните самолетни компании. Обемите на въздушния товарен транспорт, измерени в товарни километри, са намалели с 3.6% през първата половина на годината по отношение на същия интервал на 2018 година, заяви Международната асоциация за въздушен превоз. Обемите на интернационалните въздушни товари от азиатско-тихоокеанския район са се намалили през същия интервал два пъти повече – с 8.1%.

Вносът на морски товари, измерен с 20-футови контейнери, спадна с 5% през първите седем месеца на годината съгласно данните на поделението на IHS Markit - PIERS. Цените за спот доставки до пристанища по западния бряг на Съединени американски щати са били 1368 $ за 40-футов равностоен резервоар в края на август, което е с повече от 7% по отношение на миналата седмица и с близо 30% по-ниска по отношение на година по-рано, демонстрират данните за Shanghai Containerized Freight Index provided, измерван от IHS Markit’s Journal of Commerce. Управляващият редактор на изданието Марк Жаконай отбелязва, че интервалът, с който се съпоставя през предходната година, е бил прекомерно мощен, тъй като тогава вносителите се опитваха да прибързат с доставките, с цел да избегнат митата.

" Трудно е да определим сега каква част от търговците на дребно и други компании имат задоволително ресурси и какъв брой от тях са отражение на намалените упования за търсенето ", споделя той.

Напрежение и в Ормузкия пролив

Шипинг промишлеността се сблъска и с нов проблем през тази година – напрежението в Ормузкия пролив, който е един от най-важните водни пътища в света за търговия с нефт. Загрижеността на корабните оператори се ускори, откакто Иран конфискува танкер, плаващ под флага на Англия. Една трета от петрола, транспортиран по море – съвсем 17 млн. барела на ден, минава през протока, който от дълго време е стратегическа точка в богатия на нефт залив.

Американската администрация за информация в региона на енергетиката (EIA) пресмята, че три четвърти от суровия нефт и кондензат, минали през Ормузкия пролив през 2018 година, е бил за страни в Азия – Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Сингапур. Проблемът е, че танкерите са се трансформирали в пионки в дипломатическия спор сред Иран и Съединени американски щати. Докато намирането на дълготрайно дипломатическо решение би трябвало да бъде приоритет, нужна е по-голяма сигурност в Персийския залив. Лидери в промишлеността приканват за интернационална военна коалиция, която да обезпечи безвредното прекосяване на търговски кораби.

Ситуацията обаче ще се позволи мъчно, откакто в средата на септември бяха атакувани петролни рафинерии в Саудитска Арабия. Съединени американски щати упрекнаха за нападенията Иран, който отхвърли обвиняванията, само че напрежението сред Вашингтон и Техеран още веднъж се увеличи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР