Крайният срок за въвеждане на тол-системата е 1 март 2020

...
Крайният срок за въвеждане на тол-системата е 1 март 2020
Коментари Харесай

Закъснялата реформа

Крайният период за въвеждане на тол-системата е 1 март 2020 година

© Цветелина Белутова От пътната организация споделят, че нашата тол-система е най-модерният вид - GNSS основана, т.е. на база GPS. Затова и няма да видите пунктове, на които да се стопира и заплаща.Тол-системата - една от най-големите промени в транспортния бранш и въобще в страната през последните няколко години, до няколко месеца би трябвало да е действителност. Тежкотоварните транспортни средства - над 3.5 тона като тирове, камиони и рейсове - към този момент няма да бъдат таксувани на база време с винетки, а на база изминато разстояние. Въпреки това към пет месеца преди да проработи, към момента има доста въпроси, а процесът по уточняването им изостава.

Обществената поръчка за построяването на системата се забави поради многочислени обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Въпреки че беше оповестена през 2016 година, Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) подписа контракт с определен реализатор чак през януари 2018г. " Капш трафик солюшънс " завоюва надпреварата, като в обединяването влизат българското, полското и испанското поделение на огромната австрийска компания Kapsch.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Държавата отсрочи срокa, който си беше сложила за въвеждане на системата - 16 август 2019 година, защото се оказа, че не е съумяла да отговори на доста въпроси, като измежду най-основните е за кои пътища ще се заплаща и какъв брой. Затова тя просто отсрочи датата: през лятото стартира единствено " техническата " употреба, а комерсиалната би трябвало да стартира до 1 март 2020 година Сега текат договаряния с бизнесите, които ще бъдат наранени от смяната, само че обществената информация още е нищожна.

Голямата въпросителна за превоза: цената

Цената на километър изминат път ще се дефинира на база на тежестта на транспортното средство, неговия емисионен клас и броя на осите, както и класа на пътя, по който се движи. Колко и за кои пътища ще се заплащат тол-такси обаче към момента е един от главните въпроси без отговор. В средата на август ръководителят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски загатна пред публицисти, че покритието на пътната мрежа ще е 6 хиляди км. Малко по-рано, още веднъж през лятото, зам. районният министър Николай Нанков цитираше цени от 20-23 ст./км за автомобил от категория Евро 06 с тегло над 12 тона и с повече от 3 оси. Все още не е ясно обаче какво става с договарянията на затворени порти и действително няма обществен достъп до работната версия на цените, които се разискват. " В публичния съвет за въвеждане на тол-системата към министъра на районното развиване и благоустройството продължава разискването с превозвачите на разнообразни разновидности на цени за другите категории пътни транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3.5 тона, както и обсега на пътищата, за които ще се заплаща тол-такса ", показаха от Националното тол-управление, без да конкретизират. Общественият съвет е конструкция, в която вземат участие и представители на браншови организации от транспортния бранш. Странното е, че първото му съвещание се организира при започване на юни, което беше извънредно късно, поради че страната планираше тол-системата да стартира да работи през август.

Точно кой вид пътища ще се таксуват също не е ясно към този момент. През 2015-2016 година се говореше за по-разширен обсег спрямо други страни - към 60% от пътищата на фона на сред 1 и 15% в Европейски Съюз. Управляващите желаеха да включат автомагистрали, първокласни, второкласни и половината от третокласните пътища. В хода на договарянията обсегът падна на 6 хиляди км, или 30% от пътната мрежа. Все още не е оповестено дали третокласните пътища ще бъдат напълно изключени от тол-системата, най-малко при старта й през 2020 година Предвид неприятното положение даже на някои първокласни пътища обаче позицията на превозвачите е точно за такова развиване.

Как ще се реализира контролът

От АПИ споделят, че нашата тол-система е най-модерният вид - GNSS основана, т.е. на база GPS. Затова и няма да видите пунктове, на които да се стопира и заплаща. Тежкотоварните транспортни средства ще могат да употребяват маршрутни карти (виж долу), бордови устройства, които се закупуват настрана, или към този момент конфигурираните в колите GPS тракери.

Така наречените контролни рамки по пътищата са единствено с контролна функционалност. Когато транспортното средство приближи до рамка, скенерът се включва и установи какъв тип е то. Правят се две фотоси - на предния и задния регистрационен номер. Прави се инспекция дали номерата съответстват и в случай че се откри проблем, информацията се изпраща към центъра за валидиране на данни. " Може да се изиска от системата да се направи спомагателна фотография от обзорната камера и тази информация да се изпрати също към центъра за валидиране ", изясни представителят на компанията реализатор Kapsch и шеф на " Капш телематик технолоджис България " Михаел Вебер при показване на системата пред публицисти. Ако всичко с регистрацията на транспортното средство е наред, информацията се изтрива автоматизирано.

Към края на септември 2019 година са инсталирани 100 нови стационарни контролни точки и 100 съществуващи трафик рамки са дообордувани с нужните функционалности. От новите 19 точки са на автомагистрали, 23 - на първокласни пътища, 36 - на второкласни, и 22 - на третокласни. На 17 септември пък е почнало поетапното дообордуване на още 95 съществуващи рамки, като работата би трябвало да завърши до 9 февруари 2020 година Карта с местата на рамките не се дава, като неофициалното пояснение е, че са обект на национална сигурност и е рисково. Все отново обаче те би трябвало да са забележими по пътната мрежа - става въпрос за големи уреди, дълги 40 м (по думите на Михаел Вебер), които се виждат отдалеко.

В някои от рамките ще има и подземни кантари, които ще мерят тежестта на транспортните средства. При претоварване информацията ще се обработва и нарушителите ще бъдат глобени от контролните органи.

Как ще се заплащат тол-таксите

Както при електронните винетки, и при тол-таксите ще се употребяват услугите на външни компании - така наречен национални снабдители на услуги (НДУ). Това са компании, които оферират възнаграждение на тол-такси на превозвачите на същата цена като избраната от страната, а след това прибират комисиона. Към момента АПИ има контракт за народен снабдител на услуги с " Интелигентни трафик системи ", с " Телетол " и с " Конкорд смарт инфраструктура ", обявиха от тол-управлението за " Капитал ". " Интелигентни трафик системи " и " Конкорд смарт инфраструктура " са постигнали оперативна съгласуемост и продават електронни винетки. " До момента нито един от трите национални доставчика, които имат контракти с АПИ и за даване на тол-услуги, не е интегриран с електронната система за събиране на тол-такси ", споделиха от тол-управлението. Това значи, че още няма компания, която да може да продава тол-такси. Затова и на този стадий е безсмислено закупуването на бордови устройства от транспортните компании, в случай че могат да употребяват и GPS тракерите.

Освен тях проектът беше и GPS компаниите, които обслужват превозвачите, да подават данни към АПИ непосредствено за пътуването на камионите и рейсовете. Регламентът въпреки всичко се смени и се оказа, че те - така наречен снабдители на декларирани данни, ще употребяват като медиатор НДУ-тата. " В обществения лист, който се поддържа от АПИ, на този стадий няма вписани снабдители на декларирани данни и надлежно няма подписани контракти на снабдители на декларирани данни и с национални снабдители на услуги ", обявиха от АПИ.

Вероятно най-неудобният вид е с ръчно обявление на тол - така наречен маршрутна карта. С нея се вкарват шест точки в системата - надлежно начало и завършек на определения маршрут, който водачът желае да измине, както и междинни точки, с цел да уточни съответното трасе. Картата е годна едно денонощие, т.е. водачът има право да измине този път в границите на 24 часа, което, несъмнено, има своите ограничавания. Ако автомобилът се скапе да вземем за пример и водачът не може да го измине за това време, поема самичък риска за това. Този способ ще се употребява най-вероятно от транспортни средства, които рядко минават през страната. Маршрутните карти ще могат да се купят от уеб страницата на страната - bgtoll.bg, от мобилното приложение, от терминалите за самотаксуване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР