Първите 15 компании за 2018 г. са генерирали общо приходи

...
Първите 15 компании за 2018 г. са генерирали общо приходи
Коментари Харесай

Във водите на концесионерите

Първите 15 компании за 2018 година са генерирали общо доходи 665 млн. лева, като две трети от тях са осъществени от сдруженията на един огромен състезател

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Настоящата година в български води стартира с същинска пиратска драма. Българските институции бяха упрекнати в съучастие в отвличането на либийския танкер BADR, осъществено от частен правосъден реализатор в името на компания, наследила остаряло взимане от либийската страна.

Ако изключим сходни трагични събития, развиването на водния бизнес тече безпрепятствено, най-малко за множеството компании, и следва покачването на водите на стопанската система.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Той остава в огромна степен съсредоточен в малцина играчи. Първите 20 компании за 2018 година са генерирали общо доходи 747 млн. лева Като две трети от тях са осъществени от сдруженията на един огромен състезател.

Морският бизнес на Домусчиев

Като водачи в морския бизнес от ден на ден се отличават братята Кирил и Георги Домусчиева. Те влязоха във водния бранш преди десетина години, като през 2008 година 70% от Параходство " Български морски флот " бяха приватизирани от " Кей Джи маритайм шипинг " на " Адванс пропъртис " - холдингът, сплотяващ огромна част от бизнеса на братя Домусчиеви. Впоследствие през флота и сдружението " БМФ Порт Бургас " станаха концесионери на пристанище Бургас и от 2012 и 2013 година оперират надлежно терминалите за насипни товари " Бургас-изток - 2 " и за контейнери - " Бургас-запад ".

" БМФ Порт Бургас " бързо се изстреля като водач във водния превоз със 104% растеж на приходите и над 300 млн. лева оборот. Рентабилността също е забележителна, а облагата в безспорна стойност е близо 110 млн. лева Все отново огромният растеж на приходите се дължи на еднократен резултат, който се обуславя от няколко кумулативни фактора, а точно смяна в счетоводната политика на компанията и довеждане докрай на огромен инфраструктурен план, който е регистриран еднократно като огромен доход от вложени суми за осъществени строителни и монтажни работи и действия по поддържане, рехабилитация, реорганизация и уголемение на пристанищните терминали, изясняват от компанията. Колкото до облагата, от сдружението класифицират постигнатия резултат като " еднократен ". За 2019 година от пристанището чакат сдържан растеж на товарите към 5%. Средногодишният растеж на товарооборота за последните 3 години е в границите на към 15%. За 2018 година по отношение на 2017 година той пораства с 12%, като в структурно отношение наливните товари имат приръст заради привличането на новия товар – сярна киселина.

Общата сума на вложените средства от 2012 година досега е над 130 млн. евро. От 2018 година производителят и търговец на горива " Инса ойл " е наемател на данъчния склад за течни горива на пристанището " Бургас-изток 2 ". Инвестиции са направени в уреди за разтоварване на полутечен газ пропан-бутан, в силозен комплекс за култивиране на зърнени товари и други От 2017 година най-големият товародател на пристанището по думите на Георги Домусчиев е " Аурубис България ". За потребностите на медодобивния комбинат от Пирдоп са построени нов склад за обработка и предпазване на меден концентрат на стойност 15 млн. евро и терминал за обработка и предпазване на сярна киселина на стойност 14 млн. евро. Инвеститор е концесионерът, а медодобивният цех се ангажира да употребява оборудването най-малко 20 години напред и да подсигурява избрани количества товари. През лятото на предходната година от " БМФ Порт Бургас " оповестиха, че са построили и пуснали в употреба нова логистична база, която ще получава, съхранява и претрупва съоръжение за създаването на петролните полета в Казахстан. През 2018 година е приключен и първи стадий на огромната инвестиция за създаване на едно в допълнение дълбоководно корабно място на територията на " Бургас-изток – 2 " и два броя спомагателни корабни места. Така кейовият фронт на терминала е бил продължен с повече от 400 метра.

Не толкоз безоблачна беше предходната година за втората компания на братя Домусчиеви в класацията - Параходство " Български морски флот " (БМФ). Компанията се опита да си издейства смяна на приватизационния контракт по този начин, че да влагат и да поддържат избран тонаж от кораби, поради затруднената обстановка на корабния пазар, дефинирано като " стопанска нетърпимост ". Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обаче приключи производството по настояването на компанията - притежател на Параходство " Български морски флот " (БМФ), за смяна на приватизационния контракт, подписан през 2008 година

По-слаба е била миналата година и за третата компания на братя Домусчиеви, взаимно с варненската " Химимпорт " фериботната компания " Варнафери ", която вози главно товари на търговеца с пропан-бутан " Газтрейд ", като спадът на приходите идва от спада на пазара и пазарния напън към морските превозвачи от страна на " Газтрейд ".

Големите талази

Компанията с максимален растеж във водния бранш е " Економу-Интернашънъл шипинг ейджънсиз ", занимаваща се с корабно агентиране. Приходите й скачат с 47% до близо 30 млн. лева Компанията е благосъстоятелност на кипърската ECONOMOU – International Shipping Agencies. Тя е внушителен сътрудник за България на хамбургската Hapag Lloyd, занимаваща се с контейнерни линии от към век. Също по този начин е основен сътрудник за България на датската Unimed Feeder Services, главен фидерен оператор за контейнерни транспорти в Черно море. Компанията разполага с три офиса в страната - Варна, Бургас и София.

Най-големият спад - 93%, пък е при " Порт България Уест ". Пристанището е част от бизнеса на Цветелина Бориславова, коятo управлява сдружението през капиталовия фонд Си Ес Ай Еф (CSIF, Clever Synergies Investment Fund). Бориславова закупи бившето пристанище на " Океански лов на риба " в североизточната част на Бургаския залив през есента на 2013 година дружно с хладилната база и рибопреработвателно дружество в региона. През 2014 година фондът купува и намиращото се в съседство с първото пристанище на " Черноморски лов на риба Бургас ", с цел да развива там фериботни транспорти. През август същата година се появява и самият ферибот - " Дружба ", който стартира курсове до Поти/Батуми в Грузия и Новоросийск. Капацитетът му е над 200 контейнера, 110 камиона, 90 леки автомобила и към 400 пасажери. Големите доходи на компанията за 2017 година са главно поради продажбата на кораба " Дружба " на дъщерната " ПБ шипинг ". Той е сменен с нов - карго насочен, като новият транспортен съд разполага единствено с 80 места за пасажери.

През предходната 2018 година " Порт България Уест " купува нов терен 70 дка в съседство за над 5 млн. евро, предопределен за складово-логистични действия. Базата ще даде спомагателна опция на пристанището да увеличи товарооборота си. Предстои пазаруване на още по-мащабна техника, която би подобрила работата и опциите за отваряне към нови товари. Ръководството на " Порт България Уест " си слага задача да усили товарооборота си и през тази година, като залага растеж към 10%. Увеличеният стокообмен сред Европа и Кавказ кара притежателите да мислят за пазаруване на нов транспортен съд и пускане на втори стадий от плана " Дружба ", в който досега са вложени 20 млн. евро. За осъществяване на новия стадий от плана ще бъдат нужни още към 20 млн. евро.

Нейде по Дунав

Не толкоз безпроблемни през миналата 2018 година обаче са били транспортите по река Дунав, като равнището й се е задържало ниско за дълъг интервал от време. Това си проличава от докладите на някои от фирмите за речни транспорти като Параходство " Българско речно корабоплаване ", част от варненската група " Химимпорт ". Приходите на компанията падат с 31.8%, като загубата й е 1.8 млн. лева Основният спад в бизнеса идва тъкмо по линия на товарните транспорти (компанията има и пристанищна и фериботна дейност) - 28.9%.

Роберт Радославов, притежател на русенската компания " Рубишипс ", която предлага транспорти на товари по река Дунав, чака една по-добра 2019 година, както и най-малко 20% растеж. През 2012 година 49% от капитала на сдружението бяха купени от една от най-големите корабни компании на вътрешния пазар в Западна Европа - Imperial Shipping Group, и по-специално от Imperial Austria, като тогава беше обяснено, че задачата е доизграждането на дейностите по река Дунав, и по-конкретно Долен Дунав. Българското отделение поддържа 2000 км от корабните линии сред пристанище Констанца в Румъния и България и Австрия и Германия, като 80% от товарите на компанията са от непознати товародатели и 20% са от страната. Компанията разполага с 10 кораба. При договорката с интернационалната компания от " Рубишипс " беше отделена " Рубишипс превоз ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР