Карго ер започва с един самолет. Всяка година добавя по

...
Карго ер започва с един самолет. Всяка година добавя по
Коментари Харесай

Полетът на каргото

" Карго ер " стартира с един аероплан. Всяка година прибавя по още един и все още броят им е 11

[Cargo air] Германският град Лайпциг, разпределителният мегацентър на DHL. Магията се случва през нощта. Всяка вечер сред 23:00 и 01:00 часа през нощта там идват към 60 самолета от всевъзможен диаметър. Над 3 хиляди товарачи работят по разтоварването, разпределянето и натоварването на самолетите за изпращането на пратките към крайните им дестинации, където би трябвало да са до няколко часа.

Пет от тези самолети са на българската самолетна компания " Карго ер ", профилирана в транспортите на товари. " Ние сме тези, които летим през нощта ", споделя Константин Тасков, шеф " Полетни интервенции " в компанията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Компанията пораства стабилно през последните 10 години. За 2018 година растежът на приходите на " Карго ер " е близо 20% и те доближават 88.2 млн. лева

Тасков изяснява сполучливото развиване на българската компания с големия световен растеж на карго полетите през последните две десетилетия с помощта на високите технологии и скока на покупките на хората, очакващи доставката си с неспокойствие още през утрешния ден.

И, несъмнено, с умеенето на бизнеса да усеща ветровете и да се качи на гребена на вълната тогава, когато тя може да те води далеко.

От офроуд до небето

Мажоритарен притежател на " Карго ер " с 59.4% присъединяване е Петър Ценков, прочут още с участията си в офроуд надпревари като рали " Дакар ". С 30.6% е другият съуправител Иван Иванов, като другите двама притежатели са Ангел Петров и Кирил Георгиев. Съпътстващ бизнес е и четиризвездният хотел " Вега София ", ситуиран сред " Дървеница " и Студентски град в София.

Предишното име на " Карго ер " до 2008 година е " Вега еърлайнс ". Създадена е през 1997 година като оператор на шест самолета Ан-12. Към оня миг " Вега еърлайнс " е един от най-крупните оператори на въпросния вид аероплан. На прага на влизането на страната в Европейския съюз те обаче срещат съществено затруднение - Регулация 1702 на EASA (European Aviation Safety Agency), която ограничаваше употребата на летателни апарати без европейски стандартизиран документ за летателна валидност, какъвто те не имат и надлежно би трябвало да спрат да летят, а основна част от българската карго авиация да бъде приземена. Но не за дълго.

На мястото на " Вега еърлайнс " се появява " Карго ер " и е поканен и Константин Тасков да се включи в ръководството. На 9 септември 2008 година " Карго ер " получава своето удостоверение за авиационен оператор и лиценза си за въздушен транспортьор. Компанията минава на западна техника и на мястото на съветските Ан -12 се появяват флотилия от Boeing 737-300/400. В началото самолетът е единствено един, като всяка година се прибавя по още един и все още броят им е 11.

Голяма врата или доста седалки

Самолетите на " Карго ер " са благосъстоятелност на компанията. " Всичките са някогашни пътнически самолети, като им се поставя една огромна врата и конверсията трае няколко месеца ", изяснява Тасков, като, несъмнено, всичко зависи от търсенето на пазара. Така не всички самолети са преобразени, като един от тях към този момент три години транспортира пасажери.

Изначалните проекти за него са били да се трансформира в товарен, само че не е имало свободен слот за реконструкцията му и до момента в който чакат, от компанията вземат решение да го употребяват като пътнически, с цел да лети и генерира средства. Така към този момент три години. От уеб страницата на компанията излиза наяве, че през 2017 година той работи на влажен лизинг за гръцката Astra Airlines, a последното лято той е бил в Бърно, споделя Тасков.

Конверсията на самолетите пък се прави от американска компания от Маями - Aeronautical Engineers Incorporated (AEI), която има над 60-годишен опит в преработката на пътнически в товарни самолети.

За акулите и рибките

Стратегията на компанията е не да построява конструкция и по-късно да търси бизнес, а противоположното - да намериш бизнес и по-късно да построява конструкция, изяснява Тасков последователното разгръщане на компанията и разширението на флота с по един аероплан на година. Очакванията са през 2020 година броят им да се усили още с един-два, в случай че международната стопанска система продължи да се развива със същите темпове.

Компанията работи с световните логистични компании като DHL, TNT, UPS. " Ние не сме огромните акули. Ние сме от тези рибки, които плуват около огромните акули, от тези рибки, които подкрепят тези акули ", изяснява нагледно Тасков. Най-големият клиент на " Карго ер " е DHL, като за него работят 5 от самолетите на сдружението на правилото на влажен лизинг, като по този начин се работи и за други клиенти, в това число Air Mediterranean.

" Имаме бази в Лайпциг, Кьолн, Мадрид и в този момент и един аероплан в Хераклион в Гърция (о. Крит). Лети се по всички европейски дестинации, като има и ad hoc дестинации и може да е на всички места по света ", споделя той.

Каргото е сложна работа

Полетите на " Карго ер " са по разписание в 99.97% от случаите, споделят от компанията. " Ние сме най-сериозният сътрудник на DHL. Много малко хора знаят, че товарните полети изхвърчат извънредно по разписание и при нас закъсненията са до 5 минути за разлика от пътническите полети, където има доста по-големи закъснения ", изяснява Константин Тасков.

Полетите са най-често през нощта, откакто офисите на DHL са получили поръчките и те би трябвало да бъдат качени на самолетите, с цел да бъдат пратени за друга точка на планетата за доставка.

Товарите са разнообразни. От Българи да вземем за пример компанията вози елементи за автомобилната промишленост от заводите в страната. От Испания - рибни артикули. Около 70% от водачите са българи, като в екипа има още италианци, гърци, водач от Норвегия и от Чехия.

Семейството е световно, като бъдещето на компанията ще зависи също от световното развиване на пазарите и докога Джеф Безос и сходните на Amazon империи ще превъртат света с клик и аероплан.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР