Ще участваме в консултациите при президента, защото покана е по

...
Ще участваме в консултациите при президента, защото покана е по
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: БСП ще направи всичко възможно да формира нов кабинет, но не на всяка цена

Ще участваме в консултациите при президента, тъй като покана е по разписание на Конституцията и се намираме в доста комплицирана конюнктура. Ние се отнасяме с почитание към президентската институция и президента, без значение че не бяхме на предходните съвещания при тези условия. Това акцентира в студиото на “Още от деня” по Българска национална телевизия депутатът от “БСП за България” проф. Румен Гечев - заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

По думите му желанието на Българска социалистическа партия е да направи всичко допустимо да образува нов кабинет, само че не непременно.

“Не позволявам, че ще има разлики сред четирите партии, които до момента бяха в обединението, във връзка с икономическата стратегия, защото ние постигнахме едно положително единодушие, работихме добре и не сме имали разлики. Имахме разлики, и то съществени, по външнополитически въпроси, а някои от тях имат директно отношение към българската икономика”, изясни той.

И Гечев даде образци - “решенията за газа, решението да не плащаме и в рубли дружно с още две-три страни, въпреки че останалата част от Европа се съгласи, правенето на съветските дипломати”.

“БСП намерено и остро изрази своето противоречие, само че отново поради ползите на страната бяха направени краткотрайни взаимни отстъпки. Сега се вижда, че ние сме били прави и взаимни отстъпки с енергийната сигурност на страната няма да правим”, безапелационен беше той.

За него е доста притеснително, че досега България към момента няма контракти, осигуряващи доставки на природен газ.

“Ние преждевременно и несъответстващо си отрязахме единия клон. В обстановка сме, при която тръбата минава през България, само че ние няма да употребяваме газа от тази тръба, а ще вървим на 10 000 км да чакаме корабчето от Съединени американски щати. Много хубаво, само че нямаме контракт със Съединени американски щати - пристигнаха две корабчета, а месечно би трябвало да идват по два кораба с по 135 хиляди тона полутечен газ. Тоест сега ние нямаме обезпечени доставки в средносрочен, да не приказваме в дълготраен, проект. Това е обезпокоително и България има потребност от държавно управление, което да организира тези разговори”, означи депутатът от “БСП за България”.

По думите му Българска социалистическа партия упорства да се водят договаряния с всички евентуални снабдители на газ за страната - Съединени американски щати, Катар, Алжир и " Газпром ".

“Не виждам за какво нашата страна би трябвало да се откаже от " Газпром " откакто Европа не го прави”, добави той.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР