Щатското Министерство на правосъдието се подготвя за антимонополно разследване срещу

...
Щатското Министерство на правосъдието се подготвя за антимонополно разследване срещу
Коментари Харесай

Google е изправен пред антитръстово разследване от правосъдното министерство на САЩ

Щатското Министерство на правораздаването се приготвя за антимонополно следствие против Гугъл. То ще засегне няколко аспекта от бизнеса на компанията, предават от Wall Street Journal. Департаментът е прекарал последните няколко седмици в сондажи по случая. Информацията бива доказана от The Washington Post, The New York Times и Bloomberg.

Цитирани са анонимни източници, които споделят, че Федералната комерсиална комисия също работи по проблема. Комисията към този момент има опит в делата против този си конкурент. През 2011 имаше такова във връзка с слагането на тракинг бисквитки в браузъра Safari. Година по-късно бе наложена санкция от 22.5 милиона $. Това е най-големият триумф на FTC.

Има информация, че през 2013 е имало друго следствие против Гугъл по съображения като сегашните, само че то е затворено без да се подхващат ограничения. Сега самодейността се води от правосъдното министерство и става въпрос за случай без казус.

От Гугъл към този момент пострадаха съществено поради трите антитръст санкции, които Европейският съюз им наложи. Трябваше да платят милиарди долари поради неприятни практики в търсачкатаg; софтуера, който се ползва към Android; неконкуретни контракти, които потребителите на AdSense са принудени да подписват. Цялата сума стига до 9.3 милиарда $.
Ледът под краката на колоса стартира да се пропуква
В съпоставяне със загубите на няколко десетки милиона в Съединени американски щати, не можем да приказваме за някакви съществени проблеми досега. Сега обаче това е на път да се промени. Доминиращата позиция в редица браншове на Интернет прави компанията мечтана цел на доста политици и регулатори. Те желаят да слагат Силиконовата котловина под надзор.

Има доста фронтове, по които колосът може да бъде нападнат, защото има лидерски позиции в цифровата реклама, търесещите машини, браузърите, мобилните операционни системи и други.

Гугъл остана настрана от драмите около съветската интервенция в изборите, битката против подправените вести, генералната интервенция във вътрешните работи на разнообразни страни и даването на платформа за изява на извънредно десни организации. Това се случи с помощта на неналичието на обичайната обществена платформа, поради което бяха нарочени Фейсбук и Twitter.

Проблемите на Google в интервала обаче са не по-малко спорни. Корпорацията беше подложена на критика за проблеми с поверителността на Gmail и Chrome, екстремизма и издевателството над деца в YouTube, работата им с Пентагона, създаването на търсачка за китайския пазар и съмнителната им планове в региона на изкуствения разсъдък.

Да, тези проблеми нямат общо с работата на антитръстовите органи, само че безнакзаността на огромните технологини компании отвори доста въпросителни. Появи се бездна сред Вашингтон и промишлеността, които имаха доста положителни връзки по времето на Барак Обама.
Отмъщението на Тръмп?
Не можем да пропуснем и обстоятелството, че Google e една от най-големите цели на консерваторите. Те настояват, че чрез Youtube и търсачката на Гугъл се манипулира информацията във връзка с Републиканците и техните антилиберални възгледи. Дори самият Доналд Тръмп изрази това терзание. Той счита, че са променяни резултатите от търсенията, с цел да злепоставят него и други политици. Няма информация обаче, че това стои зад подготовката на новото следствие.

Очакваме повече информация за съответните дейности, които ще се подхващат, и дали ще има някаква взаимовръзка с работата на Европейски Съюз по тематиката. Нито Гугъл, нито Министерството на правораздаването на Съединени американски щати са дали отговор на запитванията за коментар.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР