Северноатлантическите презокеански коридори ще бъдат много натоварени тази година, тъй

...
Северноатлантическите презокеански коридори ще бъдат много натоварени тази година, тъй
Коментари Харесай

Могат ли САЩ да помогнат на Европа за газовите доставки?

Северноатлантическите задокеански коридори ще бъдат доста натоварени тази година, защото цяла армада от доставки на американски природен газ ще се насочи към Европа.

Това ще помогне на континента да понижи зависимостта си от съветската сила след глобите, наложени на Москва поради нахлуването в Украйна, написа CNN.

В края на предходната седмица администрацията на американския президеннт Джо Байдън разгласи, че Съединените щати ще работят с енергийните снабдители, с цел да изпратят спомагателни 15 милиарда кубични метра полутечен природен газ (LNG) в Европейския съюз през 2022 година

Според специалистите, терминалите за експорт на полутечен природен газ в Съединени американски щати ще би трябвало работят покрай оптималния си потенциал тази година, само че постигането на задачата, заложена от Байдън, е постижима.

Евентуалното нарастване от 15 милиарда кубически метра няма да може да компенсира напълно вноса на съветски газ в Европа, който през 2021 година беше близо 10 пъти по-голям - към 155 куб. метра. Но въпреки всичко може да бъде сложено началото на диверсификацията.

"15 милиарда кубични метра природен газ е огромно количество. Това се равнява на към една шеста от годишното търсене на газ в Германия ", разяснява за CNN анализаторът на Independent Commodity Intelligence Services Алекс Фроли.

LNG не се доставя по тръбопроводи. Вместо това той се охлажда до течно положение и се товари на кораби. Изпращането на спомагателни 15 милиарда кубически метра към Европа би означавало спомагателни 150 кораба да пресекат Атлантическия океан.

Фактът, че Съединените щати са в положение да оказват помощ на Европа с енергийте доставки е незабравим, защото те осъществиха първите си експортни колета на LNG едвам през 2016 година

Шест години по-късно те към този момент са най-големият експортьор на полутечен природен газ в света с помощта на така наречен "шистова гражданска война ", която усили вътрешното произвеждане и трансформира страната в мощна мощ на световните енергийни пазари.

Съединени американски щати изнесоха повече LNG от конкурентните производители Катар и Австралия за първи път през декември предходната година. Очаква се страната да бъде най-големият експортьор в света през 2022 година

Тя обаче ще би трябвало да усили потенциала си през идващите години, в случай че желае да резервира позицията си.

„ Съединени американски щати разполагат с изобилни залежи на газ, удобна политическа и регулаторна среда, както и опитна строителна промишленост, което ги прави едно от най-привлекателните места за развиване на нов потенциал за експорт “, счита Ед Крукс от Woods Mackenzie.

Огромният скок в цените на газа в Европа притегли повече доставки от Съединени американски щати тази година.

Европейският съюз е внесъл повече от 12 милиарда кубични метра американски природен газ през първите три месеца на тази година по отношение на 4 милиарда куб. м за същия интервал на 2021 година

А това значи, че Съединените щати към този момент са доста покрай задачата, сложена от администрацията на Джо Байдън.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР