Според публикувания днес Индекс за възприемане на демокрацията за 2024

...
Според публикувания днес Индекс за възприемане на демокрацията за 2024
Коментари Харесай

Нов доклад: Популярността на САЩ в световен мащаб намалява

Според оповестения през днешния ден Индекс за разбиране на демокрацията за 2024 година известността на Америка като световна мощ понижава в международен мащаб, изключително в страните с преобладаващо мюсюлманско население, оповестява „ Politico “. Индексът обобщава настройките към демокрацията , геополитиката и световните силови играчи , като обгръща към 63 000 респонденти от 53 страни.

Международната известност на Америка е потърпевша от началото на 2023 година, изключително в мюсюлманските страни, където непоколебимата поддръжка на Вашингтон за Израел във войната му в Газа се оказа мощно разединяваща. Сега и Европа се причислява към тази наклонност. Ето по какъв начин изяснява това Фредерик Дево, старши откривател в компанията за изследвания Latana, която сформира показателя:

„ За първи път от началото на ръководството на Байдън доста западноевропейски страни се върнаха към негативно разбиране на Съединени американски щати. Този напредък и спад от негативни настройки към позитивни [и] назад към негативни настройки е изключително ослепителен в Германия, Австрия, Ирландия, Белгия и Швейцария . “

Същевременно позитивното разбиране на Китай в Азия, Северна Африка, Близкия изток и Латинска Америка продължава да нараства , което води до позитивно разбиране на Пекин в международен мащаб, макар продължаващия песимизъм в Европа. Русия , която се бори с преобладаващо отрицателните усещания в целия свят в първите дни след пълномащабната инвазия на президента Владимир Путин в Украйна , също наподобява е на път да възвърне имиджа си в множеството изследвани райони, като се изключи Европа.

Намаляващата известност на Америка , съчетана с усъвършенстваните позиции на Русия и Китай , значи, че в множеството от изследваните страни от Близкия изток, Северна Африка и Азия последните се възприемат също толкоз позитивно, колкото и Съединени американски щати.

Нагласите, изразени в показателя, могат да повлияят на способността на държавните управления да възпират или да реагират на експанзия от страна на международните сили . В Германия да вземем за пример вътрешното неодобрение, обвързвано с възходящите цени на силата, подхрани митингите и опълчването на рестриктивните мерки за експорт на съветски нефт след нападението на Москва над Украйна през февруари 2022 година

Разделението сред световния Север и Юг се очерта, когато респондентите на изследването бяха запитани дали считат, че страната им би трябвало да прекъсне икономическите си връзки с Русия поради нахлуването ѝ в Украйна, и дали би трябвало да създадат същото, в случай че Китай нападне Тайван .

Нагласите наподобява са се смекчили, в случай че се съди по сравнението на резултатите от 2022 и 2024 година В по-ранното изследване повече респонденти поддържаха спирането на икономическите връзки с Русия, в сравнение с се опълчиха на това в 31 държави; в този момент броят им е 23. Освен това, с няколко изключения, болшинството , подкрепящо спирането на икономическите връзки , е намаляло в множеството страни.

Въпреки че Съединени американски щати като цяло остават отпред на международната сцена, що се отнася до публичното мнение, в популацията на тогавашните западноевропейски съдружници стартират да се появяват пукнатини, до момента в който Русия и Китай набират известност в други райони.

Сърбия към Си Дзинпин: Никой не ви уважава колкото нас

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР