Серията от събития отбелязва Месеца на Радичков за 4-та поредна

...
Серията от събития отбелязва Месеца на Радичков за 4-та поредна
Коментари Харесай

♥ Почитаме РАДИЧКОВ през любимия му януари с нова книга и документален филм

Серията от събития отбелязва Месеца на Радичков за 4-та поредна година и слага акцент на първото независимо издание на повестта „ Бомбето “

(Йордан Радичков, Архив © Изд. НИКЕ)

За четвърта поредна година, в най-българския месец от календара, отдаваме респект на творчеството на неподражаемия занаятчия на словото Йордан Радичков. Януари, обвързван с една от най-знаковите му пиеси, още веднъж ще предложи серия от събития за всички, които желаят да се срещнат по-отблизо освен с творбите, а и с личността му.

На 11 януари от 19 часа в Дома на киното ще се състои прожекцията на документалния филм „ Черказки летописи “. Своеобразният портрет на създателя, основан от режисьора Димитър Петков, показва Радичков в откровени диалози за неговото творчество, за българския спектакъл и кино, за всичко от родните нрави, което го е вълнувало и за което е писал.

Преди прожекцията режисьорката Катя Петрова ще показа новото издание на „ Бомбето “ на Йордан Радичков, което се появява за първи път в независима книга. Един извънреден текст, в който създателят наблюдава историческите промени в България през очите на едно бомбе. То ще бъде носено от най-различни благородни и неблагородни глави, ще се срещне с доста други шапки и ще разсъждава какво е било мястото на бомбето върху главата на индивида.

„ Бомбето “ е може би един от най-открито сериозните текстове на Йордан Радичков за интервала преди 1989 година. В него през Eзоповия език създателят споделя за подмяната на една историческа действителност – тази на бомбето, със идната историческа действителност – тази на сталиниския каскет.

През 2021 година Катя Петрова показа своята интерпретация на текста на сцената на Държавен куклен спектакъл - Пловдив. Тя беше отличена с премията за най-хубав театър на 12-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ Пиеро “. Режисьорката не е чужда на текстовете на Йордан Радичков. Тя е и създател на една от най-обичаните и известни постановки на „ Ние, врабчетата “, а спектаклите й жънат овации в Русия, Съединени американски щати, Словения, Испания, Норвегия, Англия, Германия, Гърция, Мексико. 

В края на месеца за трета поредна година ще бъде оповестено и идващото издание на Националния конкурс за най-хубав алманах с разкази на името на Йордан Радичков от община Берковица. Първа премия за 2021 година бе присъдена на създателя Елена Алексиева за книгата й „ Прекъсването на Самсара “. 

Вижте повече на:
Снимка на Йордан Радичков, Архив © Изд. НИКЕ

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР