Декларация: Пиша тези редове не като редактор на книгата Рана“

...
Декларация: Пиша тези редове не като редактор на книгата Рана“
Коментари Харесай

„13 века България“ си лепна мно-го дол-на пло-мба

Декларация: Пиша тези редове не като редактор на книгата „ Рана “ на Захари Карабашлиев, а като неутолим четец и като човек, прочут с безспорната си нетърпимост към дружеско разпределяне на награди.

Отклонение: като член на комисията за националната премия „ Добри Чинтулов “ предходната година се нахвърлих по метод, който няма нищо общо с възпитанието, против един от членовете на комисията, който се бе съгласил да бъде препоръчан за премията от името на колектива, който управлява. Бясът ми беше толкоз неконтролируем, че споделих: „ Това, което вършиме, е мно-го дол-на плом-ба! “ Скандал и така нататък Сега всъщност: Вчера бях сюрпризирана от връчената премия на Националния фонд „ 13 века България “.

Награденият разказ „ Вулкан “ на Елена Алексиева е с извънредно мощно начало и изненадващо несъответстващо му продължение.

Другият номиниран разказ „ Екстазис “ на Радослав Бимбалов е с ювелирен език и неочакван, безпомощен край, като създателят да се е уморил и да е спрял и оставил читателя с пръст в уста.

Продължението на „ Поразените “ на Теодора Димова е по-слабо от първата книга, само че не е ли по този начин с всички насилени да бъдат продължени романи.

За „ Рана “ на Карабашлиев няма да кажа нищо, тъй като съм неин редактор.

Наградата получи „ Вулкан “ Журито тази година беше обявено от Българска телеграфна агенция едвам нощес. И там – изненада! изненада! – един от петима е доцент Борис Минков, редактор на романа „ Вулкан “.

Ако съм добре учтив човек, ще кажа, че това, че това е жестоко нарушаване на чл.18 на устава в премията. Но защото в този миг съм в това положение на невъзпитаност, ще кажа още веднъж:

Това е мно-го дол-на пло-мба!

Не имам вяра, че някой ще потърси сметка на Минков за какво не си е дал отказ от журито.

Не имам вяра, че някой ще отнеме дружеската премия.

Само се чудя на две неща: Как Елена Алексиева се е зарадвала с цяло сърце на това благодеяние?

И по какъв начин ти, Маноле, за Манол Пейков става дума, който честитиш с възхита на всички забъркани, ще си обективен депутат, като не си даваш сметка в този случай кой в какво е забъркан.

Това, което ще се случи, ще е да ме награкат стотици другарски към забърканите.

Затова дано отново да заявявам:

Не споделям, че премията не трябваше да получи тази книга, споделям, че я получи по противозаконен /чл.18/ и презрян метод.

Язък за името на премията!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР