Сдружение „Първи Юни“ вече 18 години помага на деца и

...
Сдружение „Първи Юни“ вече 18 години помага на деца и
Коментари Харесай

Първи юни: ПРОМЯНАТА е да чуем какво вълнува децата

Сдружение „ Първи Юни “ към този момент 18 години оказва помощ на деца и младежи с интелектуални и физически усложнения, деца от проблематична фамилна среда и фамилии с ниски приходи в региона на Бяла Слатина. Неотлъчно са до хората, които имат потребност от тях, и са подготвени да се отзоват и намерят решение на всяко предизвикателство. Поговорихме си с тях за идеята им и провокациите, пред които се изправят.

***

Каква е вашата персонална мотивация за идеята, зад която заставате?

Нашата мотивация е обвързвана с терзанието ни за бъдещето на България и хората, които на локално равнище ще работят за развиването на общността. За да има на следващия ден учители, лекари, строители, търговци, бизнесмени и хора, които да работят тук, е извънредно значимо през днешния ден да окажем поддръжка на най-уязвимите в сегашната обстановка – децата. Децата от дребни обитаеми места, лишени от достъп до модерни технологии и интернет, от достъп до културни, просветителни и осведомителни услуги. Множество деца получиха таблети или други устройства, само че към момента огромна част от тях не могат да се включват в отдалечената форма на образование заради неналичието на интернет. По този метод се стига до риск от редовно пропускане на образователен материал и до там до неначетеност, която добива все по-застрашителни размери. Наред с неналичието на внимание от страна на възрастните към децата, казусът става още по-сериозен. Чрез нашата идея желаеме да се основат благоприятни условия за развиване на капацитета на децата в дребните обитаеми места в нашата община.

Как се отрази рецесията с COVID-19 на вашата организация?

Кризата се отрази неподходящо върху организацията, която сведе екипа и реализираните действия до най-малко, защото няма благоприятни условия за дълготрайни планове, няма финансова непоклатимост и резистентност, както и политика, която да поддържа съществуването и развиването на бранша като цяло.

Защо решихте да кандидатствате в ПРОМЯНАТА? И с какво тази обществена самодейност оказа помощ досега на вашата идея?

Много години работим в партньорство с читалища от селата в община Бяла Слатина. В някои от тях сме помогнали да се предостави/закупи съоръжение – компютри, медия, обзавеждане за детски библиотеки, книги, разрастващи игри. В читалищата има достъп до интернет. В две от тях от няколко години с обезпечените от нас техника и съоръжение се организират разнообразни действия и начинания в поддръжка на деца и фамилии. Хрумна ни, че може да предложим фокус на тази работа и благодарение на библиотекарите да се съсредоточим върху създаване на пространства за онлайн учене и подготовка на уроци и задания на децата в предучилищна и начална учебна възраст. И това да се случи на повече места, защото потребностите са в доста повече обитаеми места. И на Бяла Слатина, и на България са нужни грамотни деца и младежи.

ПРОМЯНАТА ни оказа помощ да се обърнем във вътрешността към самата организация и нейното бъдеще, както и да се разпространява нашата работа на национално равнище. Вече има хора, подготвени да ни поддържат в концепцията да създадем пространства за онлайн учене в читалища в нашата община, а за какво не и в прилежащи общини. Хората на локално равнище се радват, че за Бяла Слатина се приказва и чува нещо позитивно и положително. Смятаме, че занапред присъединяване ни в ПРОМЯНАТА ще оказва помощ на идеята ни за по-добър живот на децата ни.

Ние с вас споделяме мнението, че една от главните функции на родителите и учителите е да предизвикват интереса на подрастващите към ученето. Какъв съвет бихте дали на родителите, които се затрудняват да стимулират децата да си напишат домашното?

Един от рисковете, които съвремието слага пред общуването сред родители, учители и деца, е неналичието на мира и внимание от страна на възрастните към децата. Ако ние възрастните се опитаме да чуем какво вълнува децата, сигурно ще имаме малко повече триумф в слагането на задания, делегирането на отговорности и писането на домашни. Прави ни усещане, че по пътя забравяме по кое време самите ние сме били деца, по кое време сме правили същите пакости, желаеме децата да са толкоз съществени и виновни, колкото сме ние, само че това става с времето и образеца, а не с магическа пръчка, съпоставяме ги с нас, а те са разнообразни, живеят в друго време, имат разнообразни ползи. Това, което бихме насърчили родителите, е да се опитат преди всичко да схванат повода за неналичието на мотивация в децата да пишат домашните си задания. Това може да се дължи на голям брой и разнообразни фактори, само че когато знаем повода за това, тогава бихме могли и да реагираме съответно. На второ място е добре родителите да погледнат към себе си и да потърсят аргументите, които водят до усложнение да стимулират децата да си пишат домашните. И най-после – дано ние възрастните отделяме най-малко 5 минути внимание дневно за това какво вълнува децата ни. Тогава доста нещо ще бъдат разнообразни.

Вие организирате работилници за деца, като задачата е да насърчите общуването сред деца с увреждания и техните връстници. Бихте ли обяснили на хората, които не са осведомени, за какво това е от изключителна значимост за развиването им?

Това е извънредно значимо е и за двете групи деца, защото развива доста разнообразни умения, настройки и полезности. В децата с увреждания се развиват умения за връзка, за присъединяване и работа в група, за боравене с думи, предмети, задания. В техните връстници се развиват възприятието за отговорност и емпатия, умения за другарство, шерване и съпричастност, приемливост. Най-естествената среда за децата е да бъдат дружно, да не се опасяват или тормозят от разликите и да знаят и усещат, че са скъпи такива, каквито са.

Може да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите „ Първи юни “.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР