Създаване на Държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони" ще залегне

...
Създаване на Държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони" ще залегне
Коментари Харесай

Държавата намира работа на съкратени миньори, ето къде

Създаване на Държавно дружество "Конверсия на въглищни райони " ще залегне в Плана за възобновяване и резистентност.

Това сподели служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в Министерския съвет след срещата на министър-председателя Стефан Янев с управленията на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа ".

Според него едно такова държавно дружество ще даде опцията на служащи и чиновници, чиито контракти с енергийни и минни сдружения са прекъснати, да минават в това дружество.

По този метод страната ще може да ръководи този развой и ще даде сигурност на хората, счита Пеканов.

По думите му интервалът на извеждане на въглищните централи в бъдеще ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терени, която е обвързвана с доста нови работни места.

Междувременно пред постройката на Министерския съвет сега се организира народен протестен митинг-шествие под надпис "В отбрана на енергийната самостоятелност на България ".

"Това е една промяна, която вкарваме в Плана за възобновяване и резистентност, който ще подадем в петък към Брюксел ", добави Пеканов.

"България ще се стреми индикативната дата, на която ще затворят въглищните централи, да бъде най-далеч във времето, само че би трябвало да се приказва за нея.

Причината е, че това дава опцията на страната ни да възнамерява, да построи в точния момент това, което ще даде нови благоприятни условия на районите, както и нови работни места.

Ако продължаваме да мълчим по тематиката и да не взимаме решения, ще изгубим опция да получим доста доста пари от европейските средства, които да използваме точно за този преход, който ще се случи, а той най-вероятно е неминуем ", посочи служебният вицепремиер.

Според него слагането на такава дата ще помогне "да се отключат " пари по Фонда за обективен преход, които са 2,4 милиарда лв., от които 1,7 милиарда лв. би трябвало да се употребяват за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще може да се открият нови работни места.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР