Съвсем скоро НАСА ще определи официалните дати за първите полети

...
Съвсем скоро НАСА ще определи официалните дати за първите полети
Коментари Харесай

Делят ни броени месеци до първите полети на комерсиалните орбитални кораби за пилотирани нужди

Съвсем скоро НАСА ще дефинира формалните дати за първите полети на комерсиалните кораби за пилотирани потребности, оповестява уеб сайтът СпейсНюз [1]. Макар че се обрисуват известни отлагания и едва ли СпейсЕкс и Боинг ще проведат дебютен полет през август, каквито са формалните проекти към този момент, към този момент можем да кажем сигурно: до първите изстрелвания на “Драгън 2 ” (още именуван “Кру Драгън ”) и “Старлайнър ” ни разделят месеци, а не години. 

Всъщност от СпейсЕкс към този момент са дали галактически транспортен съд “Драгън 2 ” в центъра на НАСА Плъм Брук, където предстои на окончателните термовакуумни тествания [2]. Веднага щом те приключат, корабът ще се оправи към Кейп Канаверал, откъдето ще излети. Докъм 26-ти юни представителите на СпейсЕкс продължаваха да настояват, че този първи полет ще е в края на лятото, а след него първият пилотиран ще е през декември. Ако има някакви отлагания, те няма да са чак толкоз основни – да вземем за пример, първи безпилотен през есента, първи пилотиран полет – при започване на 2019-та.

Много по-сериозни забавяния този път има при Боинг, където първият полет на “Старлайнър ” към този момент не се обрисува да е преди октомври. Засега от компанията не са дали ревизиран график, нито са обявили от какво естество са проблемите, с които са се сблъскали. Според неофициалните клюки първият безпилотен полет може да бъде отместен за края на годината, даже за началото на 2019-та.

Така че СпейсЕкс още веднъж изпреварва Боинг. Хубавото на тази вест е следното – за пръв път след дълги години разработка на нови пилотирани кораби, те към този момент са съвсем в подготвеност. Бъдещето в региона на пилотираната космонавтика най-накрая стартира да просветлява. 

Снимка на галактическия транспортен съд “Кру Драгън ” по време на термовакуумни тествания. Photo credit: SpaceX

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР