Съветът по сигурността към Министерския съвет се събира в 9

...
Съветът по сигурността към Министерския съвет се събира в 9
Коментари Харесай

Съветът по сигурност към МС решава за мерките по случая Скрипал

Съветът по сигурността към Министерския съвет се събира в 9 часа с цел да реши дали България ще се причисли към страните, които изгониха съветски дипломати в символ на взаимност с Англия, поради отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри на 4 март.

На съвещанието ще бъде изслушан българският дипломат в Москва Бойко Коцев, който от два дни е в София за съвещания.

Съветът по сигурността се управлява от премиера Бойко Борисов, а в състава му влизат министри, ръководителите на специфичните служби и представител на президента Румен Радев.

Два дни подред зам.-председателят на ГЕРБ и водач на парламентарната група на ръководещата партия Цветан Цветанов споделя, че България би трябвало да бъде солидарна с европейското семейство и евроатлантическите страни.

" България би трябвало да бъде солидарна с Англия и би трябвало да има и дейности... Дали се подхващат идващите стъпки за отзоваване на дипломати от Русия, това към този момент е в пълномощията и компетентността на изпълнителната власт “, сподели в четвъртък Цветанов в Народното събрание.

Ден по-рано пред бТВ Цветанов също изрази сходна позиция. " България е част от евроатлантическия пакт, ние изповядваме демократичните полезности. Убеден съм, че държавното управление ще вземе вярното решение, с цел да покажем своята съпричастност и взаимност ", сподели зам.-председателят на ГЕРБ.

До момента министър председателят Бойко Борисов не споделя позицията, че България би трябвало да гони съветски дипломати. Причината - няма безапелационни доказателства, че Москва стои зад офанзивата против Скрипал и щерка му. Позицията му се споделя и от президента Румен Радев.

На този декор съветският дипломат у нас Анатолий Макаров утвърди досегашната българската реакция по случая " Скрипал ". Макаров дефинира отзоваването на българския дипломат в Москва като " разбираема и вярна " позиция.Според него националните ползи не би трябвало да бъдат забравяни поради солидарността.

Междувременно представителят на съветското външно министерство Мария Захарова прикани българските управляващи, в случай че имат някакви доказателства по случая „ Скрипал “ да ги дадат на Москва.

Сега обаче упованията са министър председателят Бойко Борисов да е трансформирал позицията си и да се стигне до изгонването на съветски посланик, макар напрежението с съдружния сътрудник „ Атака “, който изрично е срещу това.

Причината за това е присъединяване на началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова в седмичното обзорно политическо предаване " Панорама " на Българска национална телевизия. Обикновено тя гостува в ефир, когато държавното управление има да изяснява някое свое значимо решение.

Заради офанзивата на английска земя против Скрипал и щерка му Англия изгони 23-ма съветски дипломати. Обединеното кралство получи поддръжка от още 18 страни от Европейски Съюз, които изгониха сред четирима и един съветски дипломати от страните си. Освен тях редица други страни също изгониха съветски дипломати, като Съединени американски щати, Канада, Австралия, Македония, Албания, Черна гора, Молдова и Грузия.

Очквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР