САЩ ще засилят военното си присъствие в някои страни от

...
САЩ ще засилят военното си присъствие в някои страни от
Коментари Харесай

САЩ увеличават силите си в Източна Европа. Но не и у нас

САЩ ще засилят военното си наличие в някои страни от Източна Европа, само че не и в България.

Това стана ясно от изказването на президента Джо Байдън при идването си в Мадрид, където се организира срещата на върха на НАТО.

• В Испания ще бъде повишен от 4 на 6 броя на ескадрените миноносци във военноморската база „ Рота “.

• В Полша ще бъде основана непрекъсната централа на Пети корпус на американската войска.

• В Румъния американците ще имат спомагателна ротационнна бригада от 3000 бойци плюс още 2000 души личен състав.

• Ще бъде засилено и ротационното наличие в балтийските страни – Литва, Латвия и Естония.

• Във Англия ще бъдат изпратени още две ескадрили бойни самолети F-35.

• Допълнителни противовъздушни и други отбранителни сили ще бъдат ситуирани в Италия и Германия.

„ В миг, в който Владимир Путин разклати мира в Европа и атакува самите устои на учредения върху правила ред, Съединени американски щати и съдружниците им ще усилят мощта си “, увери Байдън.

На срещата в Мадрид ще бъде отправена покана към Финландия и Швеция да се причислят към НАТО, разгласи генералният секретар Йенс Столтенберг. Вчера Турция подвигна пречките пред кандидатурите на двете скандинавски страни.

„ Това демонстрира, че Путин не съумя да затвори вратите на НАТО. Той получава противоположното на това, което желае. Той желае по-малко НАТО. Но получава повече НАТО с присъединението на Финландия и Швеция “, посочи той.

Темата бе коментирана и от Байдън.

„ Попитаха ме за това, когато водачите на Финландия и Швеция пристигнаха в белия дом. И аз споделих, че Путин желае финландизация на Европа, само че ще видите натовизация на Европа “, сподели предзидентът на Съединени американски щати.

(Финландизация е процесът, при който една дребна страна се преценява с разпоредбите на външната политика на своята по-мощна съседка. Терминът иде от обвързването на Финландия със Съюз на съветските социалистически републики по време на Студенаата война – б.р.).

В Мадрид България е показана от президента Румен Радев. По думите му съществена задача на водачите на 30-те страни членки ще бъде да подсигуряват, че войната в Украйна няма да усили своя тримерен обсег.

" След десетилетия на фокусиране върху битката с тероризма и укрепването на мира надалеч от нашия район алиансът се завръща към своята същинска задача да бъде поръчител на суверенитета, сигурността и териториалната целокупност на членовете. Това значи нараснали упоритости, повече запаси и като национално вложение и като общи разноски за защита ", сподели Радев, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР