САЩ са предложили на Русия споразумение, което цели връщането у

...
САЩ са предложили на Русия споразумение, което цели връщането у
Коментари Харесай

Какво предлагат САЩ на Русия, за да освободи от затвора двама американци?

САЩ са предложили на Русия съглашение, което цели връщането вкъщи на баскетболната звезда Бритни Грайнър и на другия американец, намиращ се в съветски затвор, Пол Уилан, съобщи през вчерашния ден държавният секретар Антъни Блинкън, представен от Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

В внезапен поврат от до момента следваната политика Блинкън сподели също по този начин, че чака да беседва с съветския си сътрудник Сергей Лавров, с цел да обсъдят ориста на американците. От съветското навлизане в Украйна на 24 февруари от страна на Съединени американски щати не е издирван публично контакт с Русия на толкоз високо ниво. Досега държавното управление на Съединени американски щати не бе разкрило обществено да е предприемало съответни дейности, с цел да обезпечи освобождението на Грайнър, която беше задържана по обвинявания в приложимост на опиати на московско летище през февруари и даде показания през вчерашния ден по време на правосъдния развой.

Държавният секретар не даде детайлности за препоръчаната на руснаците договорка, само че съгласно информиран източник държавното управление на Съединени американски щати е предложило да замени наказания съветски търговец на оръжие Виктор Бут за Уилан и Грайнър, означи АП. Си Ен Ен също заяви, че излежаващият 25-годишна присъда Бут може да е част от договорката за освобождението на двамата американци. Въпреки че не е ясно дали предлагането ще бъде задоволително за това Русия да освободи американците, самият факт, че за него се признава обществено в миг, когато Съединени американски щати другояче заобикалят Русия, е доказателство за възходящия напън върху американското държавно управление по отношение на Грайнър и Уилан и за решимостта на Вашингтон да ги върне вкъщи, отбелязва АП.

То също по този начин е сигнал, че Белият дом приема от ден на ден размяната на пленници като метод за споразумяване на случаи на вкарани в затвор в чужбина американци, изключително след размяната през април, която обезпечи освобождението на ветерана от морската пехота Тревър Рийд. " Мисля, че това е съществено предложение и желаеме руснаците да го вземат на съществено ", сподели представителят на Белия дом Джон Кърби, представен от Ройтерс.

Кърби не пожела да каже дали Вашингтон е предложил замяна на пандизчии, само че съобщи, че държавното управление балансира сред " потребността да приберем вкъщи тези американци " и националната сигурност на Съединени американски щати, с цел да " не насърчим взимането на заложници в бъдеще ". Ако диалогът с съветския външен министър Сергей Лавров се състои, това ще бъде първият контакт, който двамата мъже реализират от 15 февруари, към седмица преди Русия да нахлуе в Украйна. Американски представители обявиха, че желанието за отговор по отношение на предлагането за пандизчии е било главната, само че не и единствената причина, заради която Съединени американски щати са поискали диалог с Лавров.

Блинкън съобщи, че ще беседва с Лавров и за това какъв брой е значимо Русия да съблюдава контрактуваното с посредничеството на Организация на обединените нации съглашение за освобождение на голям брой тонове украинско зърно от складовете и ще го предизвести за заплахите от възможни съветски опити за анексиране на части от Източна и Южна Украйна. Уилан, някогашен боен и шеф по сигурността в компания за автомобилни част от Мичиган, беше наказан през 2020 година на 16 години затвор по обвинявания в шпионаж. Той и фамилията му пламенно настояват, че е почтен. Правителството на Съединени американски щати отхвърли обвиняванията като подправени.

Грайнър, която е бе задържана на летище " Шереметиево " през февруари, защото в багажа ѝ бяха открити флакони за електронна цигара, съдържащи масло от канабис, съобщи през вчерашния ден пред съда, че не е имала незаконни планове. Тридесет и една годишната баскетболистка, висока 2,06 м и считана за една от най-хубавите в света, сподели, че е поставила флаконите по нехайство. Двукратната златна олимпийска медалистка е била в Русия, с цел да играе краткотрайно за тим от Екатеринбург, напомни Франс прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР