САЩ и техните съюзници разполагат с малко пътища за ограничаване

...
САЩ и техните съюзници разполагат с малко пътища за ограничаване
Коментари Харесай

Войната в Газа и политиката в САЩ стимулират ядрената програма на Иран

Съединени американски щати и техните съдружници разполагат с малко пътища за ограничение на нуклеарната активност на Иран, като вероятностите за договаряния от дълго време са загърбени, а по-строгите дейности против Техеран рискуват да усилят напрежението в района, което към този момент по този начин или другояче пораства поради войната в Газа.

Предвид изборите в Съединени американски щати през идната година, които лимитират опциите за маневриране на Вашингтон, написа Reuters, четирима настоящи и трима някогашни дипломати обрисуваха мрачна картина на напъните за ограничение на иранската нуклеарна стратегия, която съгласно отчетите на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации продължава да напредва.

Според един от двата поверителни отчета на Международната организация за атомна сила (МААЕ), с които осведомителната организация се е срещнала, Иран към този момент разполага с задоволително обогатен уран с непорочност до 60% - покрай оръжейното качество и равнище, което съгласно западните сили няма гражданска приложимост - за изработката на три бомби.

В отчетите се споделя, че запасите не престават да нарастват, макар че Иран непрекъснато отхвърля да желае да има нуклеарно оръжие.

След като не съумя да съживи нуклеарната договорка сред Иран и международните сили, която беше изоставена от някогашния американски президент Доналд Тръмп през 2018 година, президентът Джо Байдън към този момент няма опция даже да обмисли по-неформално " съгласие " за ограничение на нуклеарната работа на Техеран, в случай че в района бушува спор и напрежението се повишава, показва още Reuters и цитира почитан европейски посланик, който е безапелационен:

" Налице е някаква парализа, изключително измежду американците, тъй като те не желаят да наливат масло в огъня “.

Всякакви договаряния за реализиране на " съгласие " с Иран биха означавали, че Вашингтон ще предложи отстъпки - като да вземем за пример облекчение на строгия си режим на наказания против Техеран - в подмяна на въздържаност във връзка с нуклеарните разработки за военно приложение.

Подобен ход в този момент наподобява невъобразим, откакто на 7 октомври подкрепяната от Иран палестинска формация „ Хамас “ извърши опустошително нахлуване против съдружника на Съединени американски щати Израел. Оттогава насам районните марионетни милиции на Иран са направили десетки набези против американски и съдружни войски в Ирак и Сирия, по данни на Пентагона.

У дома администрацията на Байдън е лимитирана от президентските избори в Съединени американски щати, до които остава единствено година. Тръмп, който сега наподобява най-вероятно да бъде конкурент на Байдън, би могъл да се възползва от всеки ангажимент с Техеран и да го показа като уязвимост.

" В сегашната конюнктура просто не е политически оправдано да се търси съглашение с Иран по нуклеарния въпрос ", споделя Робърт Айнхорн, някогашен чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати. " Политическият спор в действителност няма да бъде за договаряния с Иран, а за борба “.

Иран против МААЕ

Вашингтон изпрати два самолетоносача в района и военни самолети в Източното Средиземноморие, частично като предизвестие към Техеран. Но американските публични лица също по този начин дадоха ясно да се разбере, че не желаят ескалация, като приканиха подкрепяните от Иран милиции да се отдръпват, напомня още осведомителната организация и продължава:

„ Вашингтон и неговите съдружници - Франция, Англия и Германия - които бяха измежду страните по нуклеарното съглашение от 2015 година - в този момент ще се съсредоточат върху срещата на Съвета на шефовете на МААЕ идната седмица “.

Докладите на МААЕ от тази седмица демонстрират, че Иран бележи постоянен прогрес в нуклеарната си активност, и показват, че Техеран продължава да блокира организацията при наблюдението на работата на страната в тази сфера.

Сключената през март договорка за наново инсталиране на съоръжение за наблюдаване, в това число камери, които бяха отстранени предходната година по искане на Иран, е спазена единствено отчасти.

" Отстраняването " на някои от най-опитните инспектори на организацията от Техеран през септември - ход, който на процедура им не разрешава да работят в Иран, също провокира терзания за МААЕ.

През септември западните сили заплашиха, че ще одобряват обвързваща резолюция, с която ще наредят на Иран да промени курса си - една от най-силните наказания в арсенала на борда на МААЕ. Но четирима дипломати декларират, че в този момент приемането на резолюция е малко евентуално, защото е неотложно да се избегне дипломатическа и нуклеарна ескалация с Иран, до момента в който вниманието е ориентирано към спора на Израел с „ Хамас “.

Те показват, че към този момент е по-вероятно да се предприеме по-малко провокативен ход, като да вземем за пример твърдо необвързващо изказване, което да заплаши с по-строги дейности на идващото съвещание на борда през март.

" Не можем да приемем резолюция ", споделя върховен европейски посланик. " Ако приемем такава рискуваме да тласнем иранците към 90% обогатяване на уран. "

Уранът за военна приложимост би трябвало да има непорочност към 90%.

Други двама дипломати декларират, че единственото, което може да се направи през идващите месеци, е да се поддържат напъните на ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси за усилване на надзора върху иранската нуклеарна стратегия. Той се стреми да изпрати още веднъж свои инспектори преди края на годината.

" Твърде рано е да се каже дали Иран ще стане нуклеарна страна, или ще остане прагова страна, както в този момент ", споделя трети посланик. " Но към този момент Техеран ще продължи да обогатява уран. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР